ríbezľový koláč s mandľovou plnkou
ríbezľový koláč s mandľovou plnkou
Mám rada nezvyčajné kombinácie chutí v koláčoch. A tento ríbezľový koláč s mandľovou plnkou je toho príkladom. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ríbezle a mandle k sebe nejdú. Pravda je však presne opačná. Keď na krehké cesto dáme neutrálnu mandľovú plnku a na ňu naukladáme dostatok ríbezlí, vznikne koláč, ktorý má vyváženú sladko-kyslú...

Mám rada nezvyčajné kombinácie chutí v koláčoch. A tento ríbezľový koláč s mandľovou plnkou je toho príkladom. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ríbezle a mandle k sebe nejdú. Pravda je však presne opačná. Keď na krehké cesto dáme neutrálnu mandľovú plnku a na ňu naukladáme dostatok ríbezlí, vznikne koláč, ktorý má vyváženú sladko-kyslú chuť. Ja som si ho dala dnes na raňajky. A krásny deň môže začať :-).

Ríbezľový koláč s mandľovou plnkou

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 120 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g celozrnnej hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 ČL mletej vanilky alebo 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 žĺtok
  • Kôra z polovice citróna

 

Na plnku:

  • 150 g masla
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g kyslej smotany
  • 80 g práškového cukru
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • Kôra z druhej polovice citróna
  • 300 g ríbezlí (červených, čiernych…)

 

Ako na to?

Zo všetkých prísad na cesto vymiesime kompaktné a hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke trochu stuhnúť.

Medzitým si pripravíme ríbezle. Ríbezle umyjeme, očistíme od stoniek a necháme usušiť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a pripravíme si okrúhlu tortovú formu s priemerom 20 cm, ktorú vystelieme papierom na pečenie.

Vychladnuté cesto natlačíme na dno formy, dobre ho na povrchu popicháme vidličkou a pečieme ho v rozohriatej rúre asi 15 minút.

Kým sa ceto pečie, my si pripravíme plnku. Najprv vyšľaháme zmäknuté maslo s práškovým cukrom. Postupne zašľaháme celé vajce a aj samotný žĺtok. Potom do zmesi pridáme citrónovú kôru a mleté mandle, kyslú smotanu a premiešame. Napokon pridáme múku a vymiešame do hladka.

Upečené cesto vyberieme z rúry, opatrne naň rýchlo nanesieme plnku, uhladíme povrch a nasypeme naň pripravené ríbezle. Dlaňou ich jemne vtlačíme do plnky a ríbezľový koláč dáme späť do rúry piecť na 40 minút.

Po dopečení necháme ríbezľový koláč vychladnúť a až potom ho krájame a servírujeme.

Ríbezľový koláč a iné recepty

Náš najobľúbenejší ríbezľový koláč s bielkovým snehom nájdete v mojej prvej knihe Takmer zabudnuté recepty. Okrem neho aj ďalšie dobré ovocné koláče, ktorých tam nájdete viacero. Zozbierala som v nej tie najlepšie ovocné klasiky, ktoré pekávali ešte naše babky či prababky. A ak máte chuť ísť v čase trochu ďalej dozadu, potom odporúčam moju druhú knihu Takmer zabudnuté recepty 2  – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne, v ktorej nájdete recepty z čias Franza Josefa.

Na záver vám sem ešte pridám moje ríbezľové recepty zo stránky, nech to máme kompletné:

Jogurtový koláč s ríbezľami

Kysnutý koláč s ríbezľami a mrveničkou

 

Leave a Reply