Toto je čistá klasika – striekané strojčekové pečivo z krehkého maslového cesta, ktoré tak dobre chutí! Najmä keď si ho namáčame do kávy, čaju či kakaa. A ja mám dnes pre vás môj recept, ktorý je výborný práve preto, lebo sa dá jednoducho obmieňať. Základný recept ľahko zmeníme na iné príchute a tým pádom môžeme podľa tohto receptu upiecť ozaj veľa druhov vianočných koláčikov alebo keksíkov.
Striekané strojčekové pečivo od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 180 g masla (alebo rastlinného tuku)
- 70 g práškového cukru
- 1 celé vajce
- 1 ČL vanilky
- Štipka soli
Škoricové – perníkové: k základnému receptu pridáme 1 ČL mletej škorice alebo perníkového korenia
Kakaové: 20 g múky nahradíme 1 kopcovitou PL kakaa
Kokosové: 50 g múky nahradíme jemne mletým kokosom, prípadne ďalších 50 g hladkej múky nahradíme kokosovou múkou
Citrónové – pomarančové: k základnému receptu pridáme jemne nastrúhanú kôru z jedného bio citróna (alebo pomaranča) a do cesta vmiešame ešte 1-2 ČL citrónovej (alebo pomarančovej) štavy alebo 2-3 kvapky citrónového (alebo pomarančového) oleja.
Mandľové: k základnému receptu pridáme 100 g najemno zomletých blanšírovaných mandlí a 1 vaječný žĺtok. Ak by bolo cesto príliš tuhé, pridáme ešte 20-30 g masla.
Ako na to?
Najprv v miske utrieme zmäknuté maslo spolu s práškovým cukrom a vanilkou, až kým nám vznikne mäkká krémová hmota. Potom pridáme vajce a pokračujeme v šľahaní. Napokon pridáme preosiatu múku a ostatné prísady (podľa toho, ktorý recept si zvolíme).
Strojčekové pečivo tvarujeme priamo na plech na pečenie (bez papiera na pečenie a bez pomastenia). Ideálne na to slúži „pištoľ“ na striekané pečivo, ale prácu zvládneme aj bez neho. Pomôcť si môžeme textilným ozdobným vreckom, do ktorého dáme pripravené cesto a cez ozdobnú špičku tvarujeme na plech rôzne tvary.
Strojčekové pečivo pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch (horný a dolný ohrev) alebo na 160 stupňoch (teplovzdušný režim) asi 15 minút. Odporúčame odsledovať si čas pečenia, pretože rôzne tvary pečiva sa budú rôzne dlho piecť.
Tieto keksíky vydržia v sklenenej alebo plechovej uzatvárateľnej nádobe veľmi dlho.
Vianočné recepty a darčeky
Keď už sme začali vianočné témy, okrem vianočných receptov vám chcem predstaviť aj moje knihy, ktoré obe obsahujú špeciálnu kapitolu plnú tých najlepších klasických vianočných receptov. Kniha Takmer zabudnuté recepty je zbierkou klasických receptov na sladké a slané pečenie, takých, aké robievali ešte naše babky. A jej voľné pokračovanie, Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne, vám ponúka to najlepšie na pečenie z dôb minulých spolu s milými príbehmi, ktoré vám priblížia prečo a za akých okolností tie recepty vznikli.
Spravte si radosť a napíšte Ježiškovi, aby vám knižky priniesol pod stromček. Alebo potešte nimi niekoho blízkeho, kto rád pečie a pečené dobroty je :-). Viac o knižkách sa dozviete priamo na mojej stránke TU – kde nájdete aj prehľad receptov a knihy si tam môžete rovno objednať.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.