Nedávno som vyskúšala tento recept na sypaný jablkový koláč. Musím pvedať, že ma veľmi prjemne prekvapil. Napriek tomu, že sa pripravuje netradičným spôsobom a je bez vajec, bol výborný, šťavnatý a presne taký, aký má dobrý jablkový koláč byť. Veľmi jablkový :-). Poďte si ho aj vy napiecť podľa tohto receptu.
Sypaný jablkový koláč od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 160 g hladkej múky
- 160 g ovsených vločiek
- 30 a 120 g studeného masla
- 130 g kryštálového alebo trstinového cukru (prípadne trochu viac, ak sú jablká príliš kyslé)
- 6 jabĺk
- 1-2 ČL mletej škorice
- 1-2 PL trstinového cukru na posypanie
Prípadne osladená kyslá smotana alebo so škoricou vyšľahaná šľahačka na ozdobenie.
Ako na to?
Na sypaný jablkový koláč si najprv ošúpeme jablká, potom odstránime jadierka a jablká nastrúhame na strúhadle. Môžeme ich pokvapkať citrónovou šťavou.
Do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie, nastrúhame na dno 30 g studeného masla.
Hladkú múku, ovsené vločky a cukor premiešame v miske a z tejto sypkej zmesi nasypeme asi 3 PL na nastrúhané maslo vo forme. Na to nanesieme tretinu nastrúhaných jabĺčok a lyžicou ich uhladíme. Na jablká teraz nasypeme tretinu sypkej zmesi a rovnako – uhladíme povrch.
Ďalej pokračujeme vrstvou jabĺk (použijeme na to druhú tretinu nastrúhaných jabĺk), ktorú prikryjeme vrstvou sypkej zmesi (druhou tretinou). Posledná vrstva jabĺk, na ňu posledná vrstva sypkej zmesi, ktorú lyžicou uhladíme.
No a napokon na celé toto nastrúhame 130 g studeného masla. Snažíme sa ho rovnomerne rozmiestniť na povrchu koláča a potom ho posypeme 1-2 PL trstinového cukru, aby počas pečenia pekne skaramelizoval.
Sypaný jablkový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút.
Po dopečení necháme koláč úplne vychladnúť, ideálne odstáť cez noc. Na druhý deň bude ideálny na servírovanie, šťavnatý a všetky chute sa pekne prepoja.
Môžeme ho podávať s osladenou kyslou smotanou alebo škoricovou šľahačkou.
Jesenné recepty
Sypaný jablkový koláč by som pokojne zaradila do kategórie jesenné recepty. Využijete naň opadané jabĺčka, také, ktoré nikto nechce jesť, ale do koláčov sú ako stvorené. To je ale len začiatok. Veľký výber chutných jesenných receptov nájdete aj v mojich knihách Takmer zabudnuté recepty.
Oba diely sa pomaly blížia do finále, tak ak ich ešte nemáte, môžete si ich rovno teraz objednať na mojej stránke. Stačí kliknút sem a pozrieť si register receptov, náhľady do kníh a potom si ich jedným klikom kúpiť.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.