Že som perníková a medovníková závisláčka, to už viete. Tieto perníkové tyčinky vlastne aj vznikli z čistej pažravosti. Dostala som chuť na niečo perníkové a tak som zarobila moje obľúbené perníkové cesto z ražnej múky a orechov a keď dobre odležalo, vyrobila som z nich perníkové tyčinky. Po dopečení som ich obliala bielou čokoládou, ozdobila...

Že som perníková a medovníková závisláčka, to už viete. Tieto perníkové tyčinky vlastne aj vznikli z čistej pažravosti. Dostala som chuť na niečo perníkové a tak som zarobila moje obľúbené perníkové cesto z ražnej múky a orechov a keď dobre odležalo, vyrobila som z nich perníkové tyčinky. Po dopečení som ich obliala bielou čokoládou, ozdobila horkou a posypala mrazom sušenými malinami. Myslím, že som objavila moje nové najobľúbenejšie perníky. Poďte ich tiež vyskúšať.

Perníkové tyčinky s bielou čokoládou a malinami od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 300 g trstinového cukru
  • 4 celé vajcia
  • 4 PL tekutého medu
  • 2 PL rumu
  • 1 balík perníkového korenia
  • 1  PL sódy bikarbóny
  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 600 g hladkej ražnej múky

Na polevu:

 

Ako na to?

Dobré perníkové cesto by malo v chladničke vyzrieť. Pripravujem si ho preto dopredu a keď dostanem chuť na perníčky, kedykoľvek ho z chladničky vyberiem a pečiem. A ako si dobré perníkové cesto pripraviť? Do väčšej misy rozbijeme 4 celé vajcia a pridáme k ním trstinový cukor. Ručným šľahačom šľaháme na vysokých otáčkach, až kým celá hmota viditeľne nenarastie, nenapení sa a ostane bledožltá. Potom pridáme med, preosiatu sódu bikarbónu, rum a aj perníkové korenie a chvíľu šľaháme.

V ďalčom kroku prisypeme mleté vlašské orechy a varechou premiešame. No a na záver prisypeme ražnú múku. Celá zmes nám v tomto okamihu zhustne, takže vymeníme šľahací nástavec za hnetací a vymiesime kompaktné hutné cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a v chladničke ho necháme odpočívať minimálne cez noc, pokojne však aj zopár týždňov.

Príprava perníkových tyčiniek

Keď sa rozhodneme piecť, cesto vyberieme asi hodinu vopred z chladničky. Potom ho trochu premiesime, aby sa nelámalo a lepšie sa s nim pracovalo. Z cesta vyšúľame dlhé pásy hrubé asi ako rúčka od varechy a nakrájame ich na cca 8 cm kúsky. Tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov asi na 10-11 minút piecť.

Počas pečenia sa perníkové tyčinky pekne nafúknu a jemne na povrchu popraskajú. Kým po dopečení chladnú, pripravíme si polevy. Vo vodnom kúpeli roztopíme osobitne oba druhy čokolád, do bielej primiešame kokosový tuk (alebo tuk do polevy).

Perníky po vychladnutí ponárame do bielej čokolády a potom ich cik-cak vzorom poprskáme roztopenou horkou čokoládou. Napokon ich posypeme rozmrvenými mrazom sušenými malinami a necháme polevu úplne zaschnúť.

Perníkové recepty

Verím, že som vás dnes namotivovala piecť a ak vyskúšate práve dnešný recept na perníkové tyčinky, nezabudnite ho na mojej stránke ohodnotiť 5 hviezdičkami. Pomôžete tak mne vyberať pre vás ďalšie recepty a ďalším vypekačom vybrať si, čo piecť.

Viac mojich receptov, spolu so zaujímavými príbehmi alebo anekdotkami nájdete v mojich knihách Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty 2. Nečakajte dlho, knihy sa dostali do finále a čoskoro budú vypredané. Ich kúpou si obohatíte svoju zbierku kuchárskych kníh o dve výnimočné, v ktorých sú vyzbierané tie najlepšie recepty na sladké a slané pečenie. Recepty, ktoré odolali času a dodnes sú obľúbenými u veľkých i malých. Knihy sú malými kronikami toho, na čo by sa nemalo zabudnúť. Lebo práve cez koláčiky, ktoré si podľa mojich receptov napečiete, sa vám vynoria spomienky na tých najbližčích :-).

Objednaj si knihy ešte dnes a ja ti k nim pribalím aj originálny darček – receptár s 12-timi kváskovými receptami, ktoré si môžeš jednoducho prerobiť pokojne aj na drožďové.

 

Leave a Reply