Arašidové sušienky s arašidovou plnkou
Arašidové sušienky s arašidovou plnkou
Arašidové sušienky s arašidovou plnkou

Sušienky sú dobrá vec. Dlho vydržia, dobre chutia, deti ich zbožňujú a dospelým sa dobre namáčajú do kávičky. Aspoň tak to vidíme my. Tieto arašidové sušienky s arašidovou plnkou sú našou srdcovou záležitosťou. Pochádzajú z dielne našich obľúbených majstrov cukrárov Bouchonovcov. Piekli sme ich podľa ich knihy a keď sme ich potom naživo ochutnali v jednej z ich cukrární, povedali sme si neskromne, že sa nemáme za čo hanbiť. Chutili rovnako dobre. A recept na tieto chrumkavé mňamky vám ponúkame nižšie.

Arašidové sušienky s arašidovou plnkou od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na keksíky:

  • 30 g nesolených opražených arašidov
  • 200 ghladkej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL kypriaceho prášku
  • 150 g masla
  • 120 g arašídového masla
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 1 ČL vanilky
  • 100 g ovsených vločiek

 

Na plnku:

  • 170 g arašidového masla
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g mäkkého masla
  • Štipka soli

 

Ako na to?

  •  Arašidy na slabom ohni asi 15 minút restujeme, pozor, aby sa nepripálili. Môžeme ich aj opražiť v rúre na 160 stupňoch 15 minút. Necháme vychladnúť a nasekáme na veľmi drobno.
  • Múku, kypriaci prášok a sódu preosejeme do misky.
  • V inej miske šľaháme spolu maslo a arašidové maslo do hladkého krému, pridáme cukor a šľaháme ďalej. Po pár minútach pridáme vajce a vanilku a na vysokých obrátkach krátko zapracujeme.
  • V dvoch krokoch pridáme múku s kypridlami a krátko zamiešame. Nepremiešavame, aby nám sušienky nezgumovateli.
  • Nakoniec pridáme vločky a len v pulzovom režime ich vmiešame (alebo ich vmiešame gumenou varechou), rovnako urobíme aj s nasekanými arašidmi.
  • Lepkavé cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke aspoň dve hodiny, ideálne cez noc.
  • Keďže cesto obsahuje veľa tuku, treba s ním pracovať rýchlo nedovoliť, aby sa začalo zohrievať. Každé cesto, s ktorým momentálne nepracujeme, dáme ihneď späť do chladničky.
  • Polovicu cesta vaľkáme medzi dvoma plátmi papiera na pečenie na hrúbku asi 3-4 mm. Rýchlo povykrajujeme kolieska, poukladáme nožom na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 165 stupňoch asi 15-16 minút. Dáme úplne vychladnúť.
  • Rovnako postupujeme aj so zvyškom cesta.
  • Na plnku si dohladka vyšľaháme arašidové maslo s klasickým maslom a potom pridáme cukor a soľ a šľaháme do nadýchaného hladkého krému. Ochutnáme a prípadne ešte prisladíme.
  • Krém dáme do zdobiaceho vrecka a nanesieme na koláčiky. Spájame vždy po dva keksíky. Uložíme v chladničke. Sušienky chutia najlepšie keď aspoň deň odležia.

Zaujal vás tento recept? Pozrite sa, aké ďalšie sušienky sme napiekli:

Linecké koláčiky s plnkou z vaječného koňaku

Domáce Oreo sušienky

Lieskovcové koláčiky

Špekulacius koláčiky ku kávičke

Leave a Reply