domáce kekse Albertky
domáce kekse Albertky
domáce kekse Albertky
domáce kekse Albertky
domáce kekse Albertky
Máte radi kekse Albertky? Už dlhšie ich neviem nájsť v obchodoch. Kedysi som si ich kupovala a namáčala do kávy. Jemné, chrumkavé s nevtieravou citrónovou chuťou o ktorej ani netušíte, ale práve vďaka nej sú Albertky tak fajn. Keď mi nedávno kámoška vnukla nápad napiecť niečo pre decká, tak som sa pustila do tohto receptu....

Máte radi kekse Albertky? Už dlhšie ich neviem nájsť v obchodoch. Kedysi som si ich kupovala a namáčala do kávy. Jemné, chrumkavé s nevtieravou citrónovou chuťou o ktorej ani netušíte, ale práve vďaka nej sú Albertky tak fajn. Keď mi nedávno kámoška vnukla nápad napiecť niečo pre decká, tak som sa pustila do tohto receptu. Deti ochutnali a mamy pýtali recept. Tak nech sa páči, tu je.

Domáce kekse Albertky

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g kukuričného škrobu
  • 125 g práškového cukru
  • 65 g masla
  • 2 vajcia
  • 2 PL sladkej smotany
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • Kôra a šťava z ½ citróna

 

Ako na to?

  • Zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova. Striedavo pridávame celé vajcia a práškový cukor.
  • Napokon do zmesi preosejeme múku zmiešanú s kukuričným škrobom a kypriacim práškom. Lyžicou alebo varechou všetky prísady zamiešame a potom ručne vymiesime cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočívať minimálne hodinu.
  • Potom z cesta odrežeme polovicu, druhú necháme naďalej v chladničke. Polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenučko (asi na hrúbku 2 mm), v prípade potreby cesto zľahka posypeme múkou, aby sa nelepilo.
  • Vykrajujeme okrúhle tvary, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a koláčiky popicháme vidličkou.
  • Pečieme (resp.sušíme) na 160 stupňoch asi 15 minút, potom zapneme grilovací režim a pod dohľadom dopekáme 2 minúty, aby sa keksíky pekne sfarbili do bledohneda (ale sa nepripálili). Naša rúra má pri grilovacom režime teplotu 240 stupňov.
  • Upečené kekse Albertky necháme vychladnúť. My sme ch vyskúšali plniť aj čokoládovou plnkou, ktorá nám zostala z torty a boli rovnako dobré. Suché vydržia v uzavretej nádobe niekoľko týždňov.
  • Z tejto dávky nám vyšlo na vyše dva plechy malých keksíkov.

Ochutnajte (aspoň očami) aj ďalšie naše recepty na keksíky:

Anízové keksíky – domáce Marína kekse

Špekulacius keksíky plnené marcipánovou plnkou

Krehké keksíky s lieskovým orieškom

Domáce kakové oreo keksíky s bielym krémom

Arašidové sušienky s arašidovou plnkou

 

Leave a Reply