Máte radi kekse Albertky? Už dlhšie ich neviem nájsť v obchodoch. Kedysi som si ich kupovala a namáčala do kávy. Jemné, chrumkavé s nevtieravou citrónovou chuťou o ktorej ani netušíte, ale práve vďaka nej sú Albertky tak fajn. Keď mi nedávno kámoška vnukla nápad napiecť niečo pre decká, tak som sa pustila do tohto receptu. Deti ochutnali a mamy pýtali recept. Tak nech sa páči, tu je.
Domáce kekse Albertky
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 125 g kukuričného škrobu
- 125 g práškového cukru
- 65 g masla
- 2 vajcia
- 2 PL sladkej smotany
- ½ balíčka kypriaceho prášku
- Kôra a šťava z ½ citróna
Ako na to?
- Zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova. Striedavo pridávame celé vajcia a práškový cukor.
- Napokon do zmesi preosejeme múku zmiešanú s kukuričným škrobom a kypriacim práškom. Lyžicou alebo varechou všetky prísady zamiešame a potom ručne vymiesime cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočívať minimálne hodinu.
- Potom z cesta odrežeme polovicu, druhú necháme naďalej v chladničke. Polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenučko (asi na hrúbku 2 mm), v prípade potreby cesto zľahka posypeme múkou, aby sa nelepilo.
- Vykrajujeme okrúhle tvary, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a koláčiky popicháme vidličkou.
- Pečieme (resp.sušíme) na 160 stupňoch asi 15 minút, potom zapneme grilovací režim a pod dohľadom dopekáme 2 minúty, aby sa keksíky pekne sfarbili do bledohneda (ale sa nepripálili). Naša rúra má pri grilovacom režime teplotu 240 stupňov.
- Upečené kekse Albertky necháme vychladnúť. My sme ch vyskúšali plniť aj čokoládovou plnkou, ktorá nám zostala z torty a boli rovnako dobré. Suché vydržia v uzavretej nádobe niekoľko týždňov.
- Z tejto dávky nám vyšlo na vyše dva plechy malých keksíkov.
Ochutnajte (aspoň očami) aj ďalšie naše recepty na keksíky:
Anízové keksíky – domáce Marína kekse
Špekulacius keksíky plnené marcipánovou plnkou
Krehké keksíky s lieskovým orieškom
Domáce kakové oreo keksíky s bielym krémom
Arašidové sušienky s arašidovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.