Námet na tento recept mám od mojej veľmi dobrej kamky Kemky. Veľmi ma totižto zaujal jej bezlepkový koláč, kde kombinovala mak a marhule a keďže máme marhuľovú sezónu, napiekla som aj ja. Hrnčeková bábovka s makom a marhuľami je veľmi jednoduchá, ako mierka vám postačí 250 ml hrnček, ako náradie jedna metlička alebo šikovná varecha a výsledkom bude chutná, šťavnatá bábovka.
Hrnčeková bábovka s makom a marhuľami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
2 hrnčeky (250 ml) hladkej múky
1 hrnček práškového cukru
1 hrnček celého maku
1 hrnček oleja
3 vajcia
1 kypriaci prášok
¾ hrnčeka mlieka
5-7 ks marhulí (ideálne nie príliš mäkkých)
Ako na to?
- Marhule odkôstkujeme a nakrájame na malé kocky.
- Sypké prísady premiešame v miske, potom do nich pridáme olej a mlieko, vidličkou rozšľahané vajíčka a premiešame. Výsledná konzistencia by mala byť lávovitá (pomaly husto tečúca).
- Nakoniec opatrne vmiešame nakrájané marhule a zmes vlejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi hodinu. Špajlou odskúšame, či je bábovka riadne prepečená. Keď ju zapichneme do bábovky a po vytiahnutí je špajla suchá a čistá, znamená to, že bábovka je riadne prepečená. Ak na špajli ostane cesto alebo je lepkavá, pokračujeme v pečení. Potom vyberieme z rúry a necháme vo forme chvíľku vychladnúť.
- Bábovku opatrne vyklopíme z formy, necháme úplne vychladnúť na mriežke a pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom.
Bábovka je vraj jedným z najobľúbenejších koláčikov, ktoré si ľudia pečú ku káve. Súhlasíme. Dnes to bola hrnčeková bábovka s makom a marhuľami, zajtra to môže byť čokoládová s kávou a pod. Najlepšie na bábovkách je to, že sa človeku nikdy nezunujú, dajú sa obmieňať podľa sezóny a keď sa človeku nechce nejako obzvlášť vymýšľať, zachráni to dobrá mramorová bábovka. My sme tiež už zopár bábovkových obmien navymýšľali, prelistujte si náš virtuálny receptár a napíšte nám, akú bábovku máte najradšej.
Citrónová bábovka z maslového cesta
Jablkovo škoricová bábovka ku kávičke
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.