Kváskový pita chlieb
Kváskový pita chlieb na letnú grilovačku
Kváskový pita chlieb
Kváskový pita chlieb

Kváskový pita chlieb sa ideálne hodí na letnú grilovačku, nič vám však nebráni v tom, upiecť si ho kedykoľvek a pripraviť si napríklad domáci gyros alebo ho naplniť chutnou zeleninovou zmesou. Stačí si len všetko správne načasovať a na večeru môžete servírovať niečo originálne. Pracujeme s ražným kváskom, pokojne ho ale nahraďte akýmkoľvek iným, recept vám bude fungovať.

Kváskový pita chlieb od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Na rozkvas:

  • 100 g chlebovej pšeničnej múky
  • 100 g vlažnej vody
  • 1 PL kvásku (my sme použili ražný)

 

Na cesto:

  • Nakysnutý rozkvas (ktorý dostaneme zmiešaním horeuvedených prísad a tie necháme stáť napríklad cez noc prikyté fóliou pri izbovej teplote)
  • 400 g chlebovej pšeničnej múky
  • Ešte asi 200 ml vlažnej vody
  • 1 ČL soli
  • 1 PL olivového oleja

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme rozkvas. Časovo odporúčame začať večer, ak chcete pitu pripravovať na obed. Na rozkvas zmiešame múku, vodu a lyžicu kvásku, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste rozkysnúť cez noc.
  • Ráno zmiešame rozkvas so zvyšnými ingredienciami a miesime cesto. Mixérom sme ho nechali miesiť okolo 10 minút.
  • Cesto necháme v mise, opäť ho prikryjeme potravinovou fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 2-3 hodiny.
  • Rúru dáme riadne rozpáliť, ideálne na 250 stupňov a odporúčame vložiť do rúry kameň na pečenie pizze alebo chleba a nechať ho rozhorúčiť.
  • Hotové cesto premiesime na pomúčenej doske, rozdelíme ho na 8 rovankých kúskov, ktoré vymiesime do malej žemličky.
  • Žemličky pritlačíme dlaňou a vylčekom vyvaľkáme do kruhu (veľkosť je ľubovoľná, ideálne aby mali jednotlivé cestá priemer asi 12 cm).
  • Otovríme rúru a na rozhorúčený kameň opatrne položíme jedno cesto. Pečieme asi 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nespravia sa na ňom opálené fľaky.
  • Opatrne ho vyberieme z rúry a dáme vychladnúť na mriežku.
  • Upečené pita chleby rozrežeme (vytvorí sa nám kapsa) a ľubovoľne ich plníme.
  • My sme zvolili náš obľúbený gyros, kuracie stehná bez kosti a kože sme nakrájali na kúsky, ktoré sme marinovali v olivovom oleji a korení na gyros, potom sme ich na suchej panvici opiekli do zlatohneda. Asi 5 PL kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu rozmiešame so 100 g gréckeho syra Feta. Syrovú omáčku nanesieme do vnútra pita chleba, pridáme zelené šalátové listy, nakrájanú rajčinu a cibuľu, mäso a fajnšmekri si pridajú aj upečené hranolky.

Ďalšie kváskové inšpirácie nájdete na našej stránke:

Kvásková vianočka

Kváskový orechovník a makovník

Kváskové šišky

Kváskový špaldový chlieb s detailným návodom aj na výrobu kvásku

Leave a Reply