Kysnuté čučoriedkové uzly
Kysnuté čučoriedkové uzly
Kysnuté čučoriedkové uzly
Kysnuté čučoriedkové uzly
Kysnuté čučoriedkové uzly

Nebojte sa kysnutých koláčov, výborne chutia a okrem funkcie dezertu plnia niekedy funkciu dobrých raňajok, večere, desiaty alebo olovrantu. Kysnuté čučoriedkové uzly sú toho dôkazom. Je to vlastne podobný koláčik ako osie hniezda s výnimkou toho, že do cesta zapracujeme ovocie. Vďaka nemu sú koláče chutnejšie, zaujímavejšie a povedzme si otvorene, aj krajšie. Vyskúšajte jeden z našich mnohých kysnutých receptov.

 

Kysnuté čučoriedkové uzly od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 400 g polohrubej múky
  • 80 g kryštálového trstinového cukru
  • 80 g mäkkého masla
  • Štipka soli
  • 4 žĺtky
  • 1 balenie sušeného droždia
  • Kôra z polovice citróna
  • 160 ml mlieka

Na plnku:

  • Hrsť čučoriedok
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • Štipka soli
  • 1-2 PL kryštálového cukru alebo medu
  • Trochu citrónovej šťavy

Na sirup:

  • 100 ml vody
  • 7 PL kryštálového cukru
  • Trochu vanilkového cukru

 

Ako na to?

  • Najprv zmiešame suché prísday, k ním pridáme žĺtky, maslo a mlieko a vypracujeme v mixéri hladké, ťahavé mäkké cesto. Necháme ho prikryté nakysnúť na dvojnásobok objemu.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Všetky prísady na plnku rozvaríme do mäkka, na slabom plameni povaríme pár minút, kým plnka nezačne hustnúť do džemovej konzistencie. Potom necháme vychladnúť.
  • Nakysnuté cesto rozdelíme na 4 časti, ktoré premiesime a necháme podkysnúť.
  • Čas využijeme na prípravu sirupu. Do malého kastrólia dáme všetky potrebné prísady a varíme na silnejšom asi 2-3 minúty. Odstavíme a necháme pri izbovej teplote.
  • Podkysnuté časti cesta rozvaľkáme na veľmi tenké obdĺžniky (asi 15 x 40 cm). Na každý obdĺžnik nanesieme opatrne plnku a rozotrieme ju po celej ploche. Necháme však od každého okraja aspoň 1-1.5 cm voľné miesto. Obdĺžniky potom zrolujeme do dlhej rúrky a prerežeme na dva rovnaké kúsky, každý asi 20 cm dlhý.
  • Jednotlivé kúsky teraz pozdĺžne narežeme tak, že na jednom konci ostane asi 2 cm kúsok nenarezaný. Dva narezané pásiky zamotáme ako copček a zrolujeme ich do uzlíka.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 220 stupňoch asi 12-15 minút.
  • Ešte horúce ich ponatierame sirupom a necháme vychladnúť.

Nech sa páči, pozrite si aj ďalšie recepty z kysnutého cesta:

Mliečne pečivká pre deti

Kysnutý zapletaný koláč s citrónovou plnkou

Mandľové žemličky

Kysnutý ovocný osúch s mrveničkou

 

Leave a Reply