Slivkový perník s čokoládovou polevou
Slivkový perník s čokoládovou polevou

Perníky s čokoládovou polevou sú jedným z najobľúbenejších receptov nášho okolia. Najčastejšie naň dostávame dopyt, ľudia ich pečú. posielajú nám fotky a tešia sa, ako krásne im vyšli a ako super chutia. Sú upečené z perníkového cesta podľa dávneho receptu. Ako správne perníkové cesto, aj toto potrebuje svoj čas na dozretie, ale o to lepší je výsledok.  Pripomenie vám detstvo, jeho chuť a pohodu Vianoc.

Slivkové perníčky s čokoládou

 Ingrediencie: 

Prvé cesto:

  • 250 g pšeničnej hladkej múky
  • 250 g ražnej hladkej múky
  • 400 g medu
  • 2 PL vody

Prídavné cesto:

  • 100 g ražnej múky
  • 20 g trstinového cukru
  • 2 PL perníkového korenia
  • 1 PL mletej škorice
  • 2 vajcia a 1 žĺtok
  • 1 balenie salajky
  • Kôra z jedného bio citrónu

 

Plnka a poleva:

  • Slivkový lekvár
  • 150 g horkej čokolády a trochu kokosového tuku na polevu

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme tzv.prvé cesto. V mise zmiešame oba druhy múk, prilejeme zahriaty (max.na 70 stupňov) tekutý med a vymiesime cesto. Necháme odpočívať.
  • V inej mise vyšľaháme do bledej peny cukor, bielky a žĺtky, primiešame koreniny, salajku a citrónovú kôru. Túto zmes pridáme k prvému cestu, potom prisypeme 100 g ražnej múky a vymiesime finálne cesto.
  • Cesto zľahka poprášime múkou, zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke 2 dni. (naozaj dva dni sú potrebné na to, aby cesto správne vyzrelo, presiaklo koreninami a nadobudlo ich intenzívnu chuť a aby sa zaktivovala salajka, vďaka ktorej ostanú perníčky správne nakyprené a prevzdušnené, opäť prízvukujeme, že sa oplatí počkať, ak chcete docieliť majstrovské perníky, ktoré sa budú dať hneď jesť a dlho vydržia vláčne).
  • Vyzreté cesto potom vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 5 mm, kolieska s priemerom 3-4 cm a tie pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 200 stupňoch (v dobre rozohriatej rúre) asi 8 – 10 minút.
  • Po dopečení necháme vychladnúť, potom ich naplníme slivkovým lekvárom, polejem polevou z čokolády (ktorú sme roztopili nad parou s trochou kokosového tuku) a necháme zaschnúť.

Podľa tohto prastarého perníkového receptu si môžete s trochou kreatívy napiecť viacero druhov perníkov, ako sme to spravili my:

Perníkové srdiečka s bielou čokoládou a mandľovými lupienkami

Perníkové hviezdičky s rumovou cukrovou polevou

Leave a Reply