Venčeky z odpaľovaného cesta ako šišky
Venčeky z odpaľovaného cesta ako šišky

Venčeky z odpaľovaného cesta pozná snáď každý. Skúšali ste ich ale niekedy namiesto pečenia vysmažiť? Dopracujete sa tak k úplne novému chuťovému zážitku. Kombinácia šiškovej chuti a rýchlej prípravy bez kysnutia sú tie správne dôvody, prečo ich vyskúšať napríklad na fašiangy, keď máte napríklad málo času, alebo bočíte od kysnutého cesta.

Venčeky z odpaľovaného cesta na spôsob šišiek od Sisters Bakery

 Ingrediencie: 

  • 250 ml vody
  • 100 g masla
  • Štipka soli
  • 10 g práškového cukru
  • 130 g hladkej múky
  • 3 celé vajcia
  • 1 bielok

 

Na polevu:

  • 150 g práškového cukru
  • 1 PL javorového sirupu
  • 3 PL mlieka
  • Čerstvé ovocie (napríklad maliny)

  

Ako na to?

  • Do hrnca dáme vodu, maslo, cukor a soľ. Privedieme do varu a na slabom plameni necháme variť, kým sa maslo úplne nerozpustí.
  • Do maslovej tekutiny vsypeme múku a varechou miešame a „odpaľujeme“ – t.j. varíme, kým sa z cesta nestane kompaktná lepkavá guľa, ktorá sa oddeľuje od dna hrnca.
  • Odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Keď je zmes vlažná, po jednom riadne zašľaháme vajcia a bielok, aby sme docielili hladký krém, ktorý ale drží tvar.
  • V hlbšej panvici si rozpálime olej (asi na výšku dvoch prstov).
  • Pripravíme si kúsky papiera na pečenie (asi 10×10 cm), ktoré dáme krátko pod vodu. Na každý z nich nanesieme pomocou zdobiaceho vrecka s hviezdicovitou špičkou venček a opatrne ho zošmykávame do horúceho oleja, aby sa vysmažil. Z oboch strán venčeky krátko smažíme do zlatova (asi 2 min).
  • Vyberieme, necháme odkvapkať a osušíme na papierovej utierke.
  • Ešte teplé namáčame do polevy, na ktorú mixérom do hladka vymiešame všetky spomenuté prísady. Necháme uschnúť a podávame s čerstvými malinami (napríklad 😊).

Či už sa prikláňate viac k šiškám alebo na druhú – venčekovú, máme pre vás aj ďalšie recepty, ktoré by vás mohli zaujať:

Nugátové šišky

Sedliacke šišky s jahodovu penou

Odpaľované venčeky s vanilkovým krémom

Karamelové veterníky

Leave a Reply