Jedno leto sme boli na dovolenke v okolí talianskeho jazera Garda. Je tam malé mestečko, ktoré sa volá Limone sul Garda a citróny nemá len v názve. Je to najsevernejšie miesto, kde prirodzene dozrievajú citróny a vďaka špeciálnej mikroklíme sa tam aj vo veľkom pestujú. A z týchto nádherných citrónov sme upiekli citrónový koláč s meringue bielkovou penou. Sila poctivých citrónov sa prejaví nielen v krásnej farbe plnky, ale aj vo výraznej chuti celého koláča. Ak máte radi citróny a svieže kyslé koláče, tento určite vyskúšajte.
Citrónový koláč s meringue bielkovou penou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 g preosiatej hladkej múky
- 160 g masla
- 80 g práškového cukru
- 35 g mletých mandlí
- 1 menšie vajce
Citrónová plnka:
- 2 citróny (šťava a kôra)
- 1 šálka kryštálového cukru (250 ml)
- 3 žĺtky
- 80 g masla
- Štipka soli
Piškótová vrstva:
- 60 g hladkej múky
- Na špičku lyžičky kypriaceho prášku
- Štipka soli
- 2 vajcia
- 40 g kryštálového cukru
- 75 g masla
- 1 PL medu
Meringue vrstva:
- 3 bielky
- 5 PL kryštálového cukru
Ako na to?
- Na citrónový koláč s bielkovou meringue penou najprv spracujeme všetky suroviny na cesto do hladkého tvárneho cesta, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chlade aspoň hodinu-dve. Toto cesto si môžeme kľudne predpripraviť aj deň alebo dva vopred a pred pečením ho len vyberieme na pol hodinu z chladničky a necháme trochu zmäknúť, aby sa s ním dalo pracovať.
- Na citrónovú plnku si najprv v miske zmiešame kryštálový cukor s kôrou z citrónov. Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu. Plnka sa môže trochu „zraziť“, ale to nevadí, lebo ďalší krok je varenie a varom sa nám z plnky stane krásny homogénny citrónový krém.
- Varíme na slabom stupni asi 10 minút za občasného miešania, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Chladom začne krém hustnúť a nadobudne konzistenciu džemu.
- Na piškútovú vrstvu si preosejeme múku s kypriacim práškom. V miske vyšľaháme vajcia s kryštálovým cukrom. V malom kastróliku rozpustíme maslo s medom (nevaríme). Vajíčkovú zmes nalejeme na múku a rozmiešame do hladka, potom prilejeme maslovo-medovú zmes.
- Cesto nalejeme na menší plech vymastený a vystlaný papierom na pečenie (rozmer plechu asi 25 x 35 cm) a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 10 minút do zlatova.
- Cesto z chladničky vyberieme, necháme trochu povoliť, rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyvaľkáme do okrúhla. Cesto potom prenesieme do tortovej formy, upravíme tak, aby bolo pekne rozprestrené po dne formy, ale aj po bokoch do výšky aspoň 3 cm. Prevísajúce cesto odrežeme a môžeme upiecť ako sušienky (vykrajovené), alebo na mini tartaletky a pod. Dá sa uchovať v chladničke zabalené v potravinovej fólii asi 1-2 dni.
- Na cesto položíme do kruhu vystrihnutý papier na pečenie a nasypeme naň ryžu. Takto pečieme tortové cesto na 180 stupňoch asi 20 minút. Potom opatrne odstránime ryžu (dá sa použiť kľudne na ďalšie pečenie), odstránime papier na pečenie a dopečieme cesto ešte asi ďalších 8-10 minút, kým je zlatohnedé. Necháme vychladnúť.
- Nastal čas poskladať jednotlivé vrstvy do vynikajúceho koláčika 😊.
- Na dno upečeného koláčika natrieme vrstvu citrónovej plnky. Je veľmi intenzívnej chuti, preto použijeme asi 2/3 celého množstva, zvyšné si odložíme v zaváraninovom pohári do chladničky, vydrží tam aj mesiac.
- Na citrónovú vrstvu dáme piškótovú vrstvu, ktorú vyrežeme do kruhu podľa veľkosti formy.
- Na citrónovú vrstvu nanesieme meringue krém z bielok – bielky s cukrom šľaháme nad parou do tuhej špičky. (Iný postup prípravy je, že bielky nad parou zahrievame na 70 stupňov, čím ich prepasterizujeme, potom ich prelejeme do studenej a suchej misy a tam z nich spolu s cukrom vyšľaháme tuhý sneh. Pri pasterizácii je dôležité, aby sa dôsledne sledovala teplota, lebo bielky sa rýchlo zrazia.)
- Povrch bielok sme ešte „dozdobili“ pomocou propánovej cukrárskej pištole. Ak máte v rúre funkciu grilu, vložte do rúry koláč aj s meringue penou a zapnite na pár minút gril, dávajte však veľký pozor, aby vám koláč neprihorel 😊.
Citrónový koláč je len začiatok, skúste aj ďalšie naše recepty:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.