Citrónový koláč s meringue penou
Citrónový koláč s meringue penou
Citrónový koláč s meringue penou
Citrónový koláč s meringue penou
Citrónový koláč s meringue penou
Citrónový koláč s meringue penou
Citrónový koláč s meringue penou
Citrónový koláč s meringue penou
Jedno leto sme boli na dovolenke v okolí talianskeho jazera Garda. Je tam malé mestečko, ktoré sa volá Limone sul Garda a citróny nemá len v názve. Je to najsevernejšie miesto, kde prirodzene dozrievajú citróny a vďaka špeciálnej mikroklíme sa tam aj vo veľkom pestujú. A z týchto nádherných citrónov sme upiekli citrónový koláč s...

Jedno leto sme boli na dovolenke v okolí talianskeho jazera Garda. Je tam malé mestečko, ktoré sa volá Limone sul Garda a citróny nemá len v názve. Je to najsevernejšie miesto, kde prirodzene dozrievajú citróny a vďaka špeciálnej mikroklíme sa tam aj vo veľkom pestujú. A z týchto nádherných citrónov sme upiekli citrónový koláč s meringue bielkovou penou. Sila poctivých citrónov sa prejaví nielen v krásnej farbe plnky, ale aj vo výraznej chuti celého koláča. Ak máte radi citróny a svieže kyslé koláče, tento určite vyskúšajte. 

Citrónový koláč s meringue bielkovou penou od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 300 g preosiatej hladkej múky
  • 160 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 35 g mletých mandlí
  • 1 menšie vajce

Citrónová plnka:

  • 2 citróny (šťava a kôra)
  • 1 šálka kryštálového cukru (250 ml)
  • 3 žĺtky
  • 80 g masla
  • Štipka soli

Piškótová vrstva:

  • 60 g hladkej múky
  • Na špičku lyžičky kypriaceho prášku
  • Štipka soli
  • 2 vajcia
  • 40 g kryštálového cukru
  • 75 g masla
  • 1 PL medu

 Meringue vrstva:

  • 3 bielky
  • 5 PL kryštálového cukru

  

Ako na to?

  • Na citrónový koláč s bielkovou meringue penou najprv spracujeme všetky suroviny na cesto do hladkého tvárneho cesta, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chlade aspoň hodinu-dve. Toto cesto si môžeme kľudne predpripraviť aj deň alebo dva vopred a pred pečením ho len vyberieme na pol hodinu z chladničky a necháme trochu zmäknúť, aby sa s ním dalo pracovať.
  • Na citrónovú plnku si najprv v miske zmiešame kryštálový cukor s kôrou z citrónov. Potom pridáme maslo a rozšľaháme. Postupne pridávame žĺtky. Vyšľaháme do krémova a nakoniec vmiešame citrónovú šťavu. Plnka sa môže trochu „zraziť“, ale to nevadí, lebo ďalší krok je varenie a varom sa nám z plnky stane krásny homogénny citrónový krém.
  • Varíme na slabom stupni asi 10 minút za občasného miešania, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Chladom začne krém hustnúť a nadobudne konzistenciu džemu.
  • Na piškútovú vrstvu si preosejeme múku s kypriacim práškom. V miske vyšľaháme vajcia s kryštálovým cukrom. V malom kastróliku rozpustíme maslo s medom (nevaríme). Vajíčkovú zmes nalejeme na múku a rozmiešame do hladka, potom prilejeme maslovo-medovú zmes.
  • Cesto nalejeme na menší plech vymastený a vystlaný papierom na pečenie (rozmer plechu asi 25 x 35 cm) a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 10 minút do zlatova.
  • Cesto z chladničky vyberieme, necháme trochu povoliť, rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyvaľkáme do okrúhla. Cesto potom prenesieme do tortovej formy, upravíme tak, aby bolo pekne rozprestrené po dne formy, ale aj po bokoch do výšky aspoň 3 cm. Prevísajúce cesto odrežeme a môžeme upiecť ako sušienky (vykrajovené), alebo na mini tartaletky a pod. Dá sa uchovať v chladničke zabalené v potravinovej fólii asi 1-2 dni.
  • Na cesto položíme do kruhu vystrihnutý papier na pečenie a nasypeme naň ryžu. Takto pečieme tortové cesto na 180 stupňoch asi 20 minút. Potom opatrne odstránime ryžu (dá sa použiť kľudne na ďalšie pečenie), odstránime papier na pečenie a dopečieme cesto ešte asi ďalších 8-10 minút, kým je zlatohnedé. Necháme vychladnúť.
  • Nastal čas poskladať jednotlivé vrstvy do vynikajúceho koláčika 😊.
  • Na dno upečeného koláčika natrieme vrstvu citrónovej plnky. Je veľmi intenzívnej chuti, preto použijeme asi 2/3 celého množstva, zvyšné si odložíme v zaváraninovom pohári do chladničky, vydrží tam aj mesiac.
  • Na citrónovú vrstvu dáme piškótovú vrstvu, ktorú vyrežeme do kruhu podľa veľkosti formy.
  • Na citrónovú vrstvu nanesieme meringue krém z bielok – bielky s cukrom šľaháme nad parou do tuhej špičky. (Iný postup prípravy je, že bielky nad parou zahrievame na 70 stupňov, čím ich prepasterizujeme, potom ich prelejeme do studenej a suchej misy a tam z nich spolu s cukrom vyšľaháme tuhý sneh. Pri pasterizácii je dôležité, aby sa dôsledne sledovala teplota, lebo bielky sa rýchlo zrazia.)
  • Povrch bielok sme ešte „dozdobili“ pomocou propánovej cukrárskej pištole. Ak máte v rúre funkciu grilu, vložte do rúry koláč aj s meringue penou a zapnite na pár minút gril, dávajte však veľký pozor, aby vám koláč neprihorel 😊.

Citrónový koláč je len začiatok, skúste aj ďalšie naše recepty:

 

Leave a Reply