Perníky s čokoládovou polevou sú jedným z najobľúbenejších receptov nášho okolia. Najčastejšie naň dostávame dopyt, ľudia ich pečú. posielajú nám fotky a tešia sa, ako krásne im vyšli a ako super chutia. Sú upečené z perníkového cesta podľa dávneho receptu. Ako správne perníkové cesto, aj toto potrebuje svoj čas na dozretie, ale o to lepší je výsledok. Pripomenie vám detstvo, jeho chuť a pohodu Vianoc.
Slivkové perníčky s čokoládou
Ingrediencie:
Prvé cesto:
- 250 g pšeničnej hladkej múky
- 250 g ražnej hladkej múky
- 400 g medu
- 2 PL vody
Prídavné cesto:
- 100 g ražnej múky
- 20 g trstinového cukru
- 2 PL perníkového korenia
- 1 PL mletej škorice
- 2 vajcia a 1 žĺtok
- 1 balenie salajky
- Kôra z jedného bio citrónu
Plnka a poleva:
- Slivkový lekvár
- 150 g horkej čokolády a trochu kokosového tuku na polevu
Ako na to?
- Najprv si pripravíme tzv.prvé cesto. V mise zmiešame oba druhy múk, prilejeme zahriaty (max.na 70 stupňov) tekutý med a vymiesime cesto. Necháme odpočívať.
- V inej mise vyšľaháme do bledej peny cukor, bielky a žĺtky, primiešame koreniny, salajku a citrónovú kôru. Túto zmes pridáme k prvému cestu, potom prisypeme 100 g ražnej múky a vymiesime finálne cesto.
- Cesto zľahka poprášime múkou, zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke 2 dni. (naozaj dva dni sú potrebné na to, aby cesto správne vyzrelo, presiaklo koreninami a nadobudlo ich intenzívnu chuť a aby sa zaktivovala salajka, vďaka ktorej ostanú perníčky správne nakyprené a prevzdušnené, opäť prízvukujeme, že sa oplatí počkať, ak chcete docieliť majstrovské perníky, ktoré sa budú dať hneď jesť a dlho vydržia vláčne).
- Vyzreté cesto potom vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 5 mm, kolieska s priemerom 3-4 cm a tie pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie na 200 stupňoch (v dobre rozohriatej rúre) asi 8 – 10 minút.
- Po dopečení necháme vychladnúť, potom ich naplníme slivkovým lekvárom, polejem polevou z čokolády (ktorú sme roztopili nad parou s trochou kokosového tuku) a necháme zaschnúť.
Podľa tohto prastarého perníkového receptu si môžete s trochou kreatívy napiecť viacero druhov perníkov, ako sme to spravili my:
Perníkové srdiečka s bielou čokoládou a mandľovými lupienkami
Perníkové hviezdičky s rumovou cukrovou polevou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.