Sušienky sú dobrá vec. Dlho vydržia, dobre chutia, deti ich zbožňujú a dospelým sa dobre namáčajú do kávičky. Aspoň tak to vidíme my. Tieto arašidové sušienky s arašidovou plnkou sú našou srdcovou záležitosťou. Pochádzajú z dielne našich obľúbených majstrov cukrárov Bouchonovcov. Piekli sme ich podľa ich knihy a keď sme ich potom naživo ochutnali v jednej z ich cukrární, povedali sme si neskromne, že sa nemáme za čo hanbiť. Chutili rovnako dobre. A recept na tieto chrumkavé mňamky vám ponúkame nižšie.
Arašidové sušienky s arašidovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na keksíky:
- 30 g nesolených opražených arašidov
- 200 ghladkej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL kypriaceho prášku
- 150 g masla
- 120 g arašídového masla
- 100 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 1 ČL vanilky
- 100 g ovsených vločiek
Na plnku:
- 170 g arašidového masla
- 100 g práškového cukru
- 50 g mäkkého masla
- Štipka soli
Ako na to?
- Arašidy na slabom ohni asi 15 minút restujeme, pozor, aby sa nepripálili. Môžeme ich aj opražiť v rúre na 160 stupňoch 15 minút. Necháme vychladnúť a nasekáme na veľmi drobno.
- Múku, kypriaci prášok a sódu preosejeme do misky.
- V inej miske šľaháme spolu maslo a arašidové maslo do hladkého krému, pridáme cukor a šľaháme ďalej. Po pár minútach pridáme vajce a vanilku a na vysokých obrátkach krátko zapracujeme.
- V dvoch krokoch pridáme múku s kypridlami a krátko zamiešame. Nepremiešavame, aby nám sušienky nezgumovateli.
- Nakoniec pridáme vločky a len v pulzovom režime ich vmiešame (alebo ich vmiešame gumenou varechou), rovnako urobíme aj s nasekanými arašidmi.
- Lepkavé cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke aspoň dve hodiny, ideálne cez noc.
- Keďže cesto obsahuje veľa tuku, treba s ním pracovať rýchlo nedovoliť, aby sa začalo zohrievať. Každé cesto, s ktorým momentálne nepracujeme, dáme ihneď späť do chladničky.
- Polovicu cesta vaľkáme medzi dvoma plátmi papiera na pečenie na hrúbku asi 3-4 mm. Rýchlo povykrajujeme kolieska, poukladáme nožom na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 165 stupňoch asi 15-16 minút. Dáme úplne vychladnúť.
- Rovnako postupujeme aj so zvyškom cesta.
- Na plnku si dohladka vyšľaháme arašidové maslo s klasickým maslom a potom pridáme cukor a soľ a šľaháme do nadýchaného hladkého krému. Ochutnáme a prípadne ešte prisladíme.
- Krém dáme do zdobiaceho vrecka a nanesieme na koláčiky. Spájame vždy po dva keksíky. Uložíme v chladničke. Sušienky chutia najlepšie keď aspoň deň odležia.
Zaujal vás tento recept? Pozrite sa, aké ďalšie sušienky sme napiekli:
Linecké koláčiky s plnkou z vaječného koňaku
Domáce Oreo sušienky
Lieskovcové koláčiky
Špekulacius koláčiky ku kávičke
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.