Focaccia
Focaccia
Focaccia

Poznáte olivový osúch nazývaný focaccia? Tento kysnutý slaný koláč, pochádzajúci z Talianska sa výborne hodí na letné posedenia pri grilovačke, na pikniky alebo ako príloha k letným polievkam. Vďaka olivovému oleju má focaccia typickú južanskú chuť. Ozdobte si ju napríklad drobnými cherry rajčinami, pridajte kúsky mozzarelly a dochuťte si ju rozmarínom.

Focaccia – olivový kysutý osúch s rajčinami od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 2 ČL soli
  • 1 balenie sušeného droždia
  • 2 PL olivového oleja (plus ešte asi 2 PL na miesenie a potieranie cesta)
  • 350 ml vlažnej vody
  • Na ozdobenie: cherry paradajky, mozzarella, zopár halúzok rozmarínu, hrubozrnná soľ na posypanie

 

Ako na to?

  • Do misky dáme preosiatu múku, soľ, droždie, olej a vodu a pomocou mixéru miesime asi 10 minút. Cesto bude aj po vymiesení lepkavé, ale určite nepridávajte vodu.
  • Vymiesené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú sme potreli olejom a ešte ho ručne trochu premiesime, vyformujeme bochník, dáme späť do misy a necháme prikryté potravinovou fóliou kysnúť pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, obe rukami roztlačíme na pomastenom plechu a necháme podkysnúť.
  • Rúru rozohrejeme na 230 stupňov.
  • Na podkysnuté cesto robíme varechou priehlbiny (ideálne až po plech a nepretrhnúť cesto) a do priehlbín vkladáme rajčiny a syr. Ozdobíme rozarínom, pokvapkáme olejom a osolíme hrubozrnnou soľou.
  • Pečieme asi 20 minút do zlatohneda.
  • Po dopečení necháme focacciu trochu vychladnúť a môžeme si ju začať vychutnávať ešte trochu vlažnú.

Focaccia nie je jediný slaný recept, ktorý nájdete na našej stránke. Máme pre vás zbierku ďalších odskúšaných a overených receptov na slané pečivo. Vyskúšate?

Bavorské praclíky

Slaný osúch s rascou

Alsaský osúch so smotanou a slaninkou

Chlebové kornútky s domácou vajíčkovou pomazánkou

Domáci pita chlieb z kvásku (výborný na gyros)

 

Leave a Reply