Poznáte olivový osúch nazývaný focaccia? Tento kysnutý slaný koláč, pochádzajúci z Talianska sa výborne hodí na letné posedenia pri grilovačke, na pikniky alebo ako príloha k letným polievkam. Vďaka olivovému oleju má focaccia typickú južanskú chuť. Ozdobte si ju napríklad drobnými cherry rajčinami, pridajte kúsky mozzarelly a dochuťte si ju rozmarínom.
Focaccia – olivový kysutý osúch s rajčinami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 2 ČL soli
- 1 balenie sušeného droždia
- 2 PL olivového oleja (plus ešte asi 2 PL na miesenie a potieranie cesta)
- 350 ml vlažnej vody
- Na ozdobenie: cherry paradajky, mozzarella, zopár halúzok rozmarínu, hrubozrnná soľ na posypanie
Ako na to?
- Do misky dáme preosiatu múku, soľ, droždie, olej a vodu a pomocou mixéru miesime asi 10 minút. Cesto bude aj po vymiesení lepkavé, ale určite nepridávajte vodu.
- Vymiesené cesto preložíme na pracovnú dosku, ktorú sme potreli olejom a ešte ho ručne trochu premiesime, vyformujeme bochník, dáme späť do misy a necháme prikryté potravinovou fóliou kysnúť pri izbovej teplote, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, obe rukami roztlačíme na pomastenom plechu a necháme podkysnúť.
- Rúru rozohrejeme na 230 stupňov.
- Na podkysnuté cesto robíme varechou priehlbiny (ideálne až po plech a nepretrhnúť cesto) a do priehlbín vkladáme rajčiny a syr. Ozdobíme rozarínom, pokvapkáme olejom a osolíme hrubozrnnou soľou.
- Pečieme asi 20 minút do zlatohneda.
- Po dopečení necháme focacciu trochu vychladnúť a môžeme si ju začať vychutnávať ešte trochu vlažnú.
Focaccia nie je jediný slaný recept, ktorý nájdete na našej stránke. Máme pre vás zbierku ďalších odskúšaných a overených receptov na slané pečivo. Vyskúšate?
Bavorské praclíky
Slaný osúch s rascou
Alsaský osúch so smotanou a slaninkou
Chlebové kornútky s domácou vajíčkovou pomazánkou
Domáci pita chlieb z kvásku (výborný na gyros)
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.