Egrešový koláč
Egrešový koláč
Egrešový koláč
Egrešový koláč

Keď sme hľadali nejaký dobrý recept na egrešový koláč, bola to veru neľahká práca. Napokon sme sa rozhodli, že si ho upečieme podľa predlohy jedného nášho dobrého koláča, v ktorom používame iné bobuľové ovocie. Egreše sa doň výborne hodili a tak sme sa rozhodli tento recept zaradiť do nášho virtuálneho receptára. Krehké cesto, egrešová plnka a bohatá “korunka” z bielkovej peny. Vyzerá krásne, čo poviete?

Egrešový koláč s bielkovou penou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 150 g masla
  • 90 g práškového cukru
  • 210 g polohrubej múky
  • 3 žĺtky
  • 1 vanilka
  • 1 kypriaci prášok

 

Na egrešovú plnku:

  • 500 g očistených egrešov
  • 3-4 PL kryštálového cukru
  • Pol balíčka Zlatého Klasu (alebo 1 PL kukuričného škrobu)

 

Na bielkový sneh:

  • 3-5 bielok
  • 120 – 200 g kryštálového cukru

 

Ako na to? 

  • Egreše dáme do hrnca, pridáme cukor a varíme aspoň 20 minút, aby sa čo najviac tekutiny odparilo. Tesne pred dokončením varenia pridáme Zlatý Klas alebo škrob rozmiešaný v 1 PL vody a prevaríme.
  • Na cesto zmiešame všetky ingrediencie, spracujeme ich do mäkkého cesta, ktoré roztlačíme prstami na dno okrúhlej formy (my sme mali plytkú formu s priemerom 23 cm).
  • Na cesto nanesieme egrešovú plnku.
  • Na egreše nanesieme bielkový sneh (začneme šľahať bielky a keď sa zmenia na bielu penu, pridáme polovicu kryštálovéh cukru, šľaháme ďalej, kým sa cukor nerozpustí a potom pridáme druhú polovicu cukru a šľaháme do tuha).
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňov asi 25 minút (sneh na povrchu sa jemne sfarbí do bledohneda a vysuší sa, ale vo vnútri ostane mäkký, ale nerozrekavý).
  • Necháme vychladnúť, až potom krájame.

V lete, keď dozrieva naraz veľa ovocia, je dobré mať zásobu overených receptov poruke, skúste napríklad tieto:

Ríbezľový koláč s jogurtom

Jahodovo tvarohová torta

Jahodovo rebarborový koláč

Čučoriedkový cheescake

Čučoriedkové koláčiky do ruky

Višňovo čokoládová bublanina

Leave a Reply