Medový krémeš
Medový krémeš
Medový krémeš
Medový krémeš
Medový krémeš

Medový krémeš je naša srdcovka. Keď sme sa kedysi dávnejšie stretávali s našou maminkou v piatok na kávičke, tak sme sa cestou stavili v obchode na krémeš. V piatok vždy dostali čerstvé zákusky z výbornej domácej cukrárne a medový krémeš bol naším favoritom. Jemné a mäkké medové cesto, potom veľa dobrej plnky, poctivej, žĺtkovej a zas to medové cesto. Viac netreba. Tak sme sa jedného dňa rozhodli, že si ho budeme piecť doma. A toto je výsledok. Vyskúšajte, neoľutujete.

Medový krémeš od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 70 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 3 PL medu
  • 1 Čl sódy bikarbóny
  • 1 celé vajce
  • 2 žĺtky

 

Na plnku

  • 4 žĺtky
  • 160 g práškového cukru
  • 1 l mlieka
  • 3 Zlaté Klasy
  • 1 šľahačka

 

Ako na to? 

  • Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme z nich kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme asi pol hodinu až hodinu odpočívať v chladničke.
  • Odpočinuté cesto vyberieme, rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme medzi dvomi hárkami papiera na pečenie na tenko (ideálne na rozmer plechu).
  • Vrchný papier na pečenie odstránime a spolu so spodným položíme cesto na opačnú stranu plechu. Pečieme na 180 stupňoch asi 8-10 minút do zlatohneda. Rovnako upečieme aj druhý plát cesta.
  • Cesto necháme poriadne vychladnúť a pripravíme si plnku.
  • Na plnku si dáme variť mlieko do väčšieho hrnca.
  • V miske rozmixujeme žĺtky s cukrom a Zlatým Klasom.
  • Keď začne mlieko vrieť, vlejeme ho do žĺtkovo-pudingovej zmesi, premiešame, aby neboli hrudky a všetko to vrátime späť do hrnca a varíme do zhustnutia. Ideálne, aby bol krém čo najhustejší.
  • Hustý krém necháme vychladnúť. Po vychladnutí doň vmiešame do tuha vyšľahanú šľahačku.
  • Pri plnení krémeša sme si pomáhali obručou na koláč. Na spodok sme dali jeden plát cesta, ohraničili sme ho štvorhrannou obručou, naniesli sme krém a na vrch sme dali druhý plát cesta.
  • Takto predpripravený krémeš sme dali do chladničky a nechali „dozrieť“ cez noc.
  • Na druhý deň sme krémeš ešte v obruči nakrájali na kocky a potom sme obruč odstránili.
  • Najlepšie chutí posypaný práškovým cukrom.

Pripomenul aj vám tento medový krémeš socialistickú cukráreň? A čo takto napríklad:

Laskonky

Opitý Izidor

Rýchly krémeš z lístkového cesta

Karamelové veterníky

Vanilkové venčeky

Leave a Reply