Medový krémeš je naša srdcovka. Keď sme sa kedysi dávnejšie stretávali s našou maminkou v piatok na kávičke, tak sme sa cestou stavili v obchode na krémeš. V piatok vždy dostali čerstvé zákusky z výbornej domácej cukrárne a medový krémeš bol naším favoritom. Jemné a mäkké medové cesto, potom veľa dobrej plnky, poctivej, žĺtkovej a zas to medové cesto. Viac netreba. Tak sme sa jedného dňa rozhodli, že si ho budeme piecť doma. A toto je výsledok. Vyskúšajte, neoľutujete.
Medový krémeš od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto
- 500 g hladkej múky
- 70 g masla
- 200 g práškového cukru
- 3 PL medu
- 1 Čl sódy bikarbóny
- 1 celé vajce
- 2 žĺtky
Na plnku
- 4 žĺtky
- 160 g práškového cukru
- 1 l mlieka
- 3 Zlaté Klasy
- 1 šľahačka
Ako na to?
- Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme z nich kompaktné cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme asi pol hodinu až hodinu odpočívať v chladničke.
- Odpočinuté cesto vyberieme, rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme medzi dvomi hárkami papiera na pečenie na tenko (ideálne na rozmer plechu).
- Vrchný papier na pečenie odstránime a spolu so spodným položíme cesto na opačnú stranu plechu. Pečieme na 180 stupňoch asi 8-10 minút do zlatohneda. Rovnako upečieme aj druhý plát cesta.
- Cesto necháme poriadne vychladnúť a pripravíme si plnku.
- Na plnku si dáme variť mlieko do väčšieho hrnca.
- V miske rozmixujeme žĺtky s cukrom a Zlatým Klasom.
- Keď začne mlieko vrieť, vlejeme ho do žĺtkovo-pudingovej zmesi, premiešame, aby neboli hrudky a všetko to vrátime späť do hrnca a varíme do zhustnutia. Ideálne, aby bol krém čo najhustejší.
- Hustý krém necháme vychladnúť. Po vychladnutí doň vmiešame do tuha vyšľahanú šľahačku.
- Pri plnení krémeša sme si pomáhali obručou na koláč. Na spodok sme dali jeden plát cesta, ohraničili sme ho štvorhrannou obručou, naniesli sme krém a na vrch sme dali druhý plát cesta.
- Takto predpripravený krémeš sme dali do chladničky a nechali „dozrieť“ cez noc.
- Na druhý deň sme krémeš ešte v obruči nakrájali na kocky a potom sme obruč odstránili.
- Najlepšie chutí posypaný práškovým cukrom.
Pripomenul aj vám tento medový krémeš socialistickú cukráreň? A čo takto napríklad:
Laskonky
Opitý Izidor
Rýchly krémeš z lístkového cesta
Karamelové veterníky
Vanilkové venčeky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.