Čokoládové rezy s mätovou plnkou
Čokoládové rezy s mätovou plnkou
Čokoládové rezy s mätovou plnkou
Čokoládové rezy s mätovou plnkou

Čokoládové rezy sú zákusok, ktorým nič nepokazíte. Len málokto im povie nie. My sme si trochu zaexperimentovali a povedali sme si, čo sa výborne hodí k čokoláde? A vyšlo nám, že mäta. Mätu my teda môžeme, tak sme spravili plnku s mätovou príchuťou. Pozrite si tento recept, ak aj nepôjdete rovno piecť, možno sa inšpirujete, ako pripraviť voňavú mätovú plnku z čerstvej mäty. A navyše, poradíme vám, ako si tento koláč spraviť  bezlepkovej verzii.

Čokoládové rezy s mätovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 120 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 6 vajec
  • 200 g horkej čokolády
  • 100 g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu sa dá múka nahradiť 100 g ryžovej hladkej múky)
  • 80 g kryštálového cukru

Na plnku:

  • 150 g bielej čokolády
  • 100 ml šľahačky
  • 1 ČL mätového oleja (ak nemáte, nahraďte olej mätovými lístkami, budete potrebovať asi 3 vetvičky)

Na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 100 ml šľahačky
  • 1 ČL mätového oleja (ak nemáte, nahraďte olej mätovými lístkami, budete potrebovať asi 3 vetvičky)

 

Ako na to?

  • Nad parou roztopíme horkú čokoládu.
  • Na cesto si do krémova vymiešame maslo s práškovým cukrom a potom po jednom zašľahávame žĺtky.
  • Pridáme roztopenú čokoládu a vymiešame a potom prisypeme hladkú múku a tiež riadne premiešame.
  • Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom do tuha a gumenou varechou ich zľahka ale dôkladne vmiešame do čokoládovej zmesi.
  • Nalejeme na plech, ktorý sme potreli maslom a vystlali papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút.
  • Cesto necháme dobre vychladnúť.
  • Na plnku si necháme zovrieť šľahačku a zalejeme ňou bielu čokoládu. Pridáme mätový olej, rozmiešame, kým sa čokoláda nerozpustí a necháme v chladničke riadne vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme mixérom (ako keby sme šľahali šľahačku), pozor, neprešľaháme! Ak nemáte mätový olej, ponorte do šľahačky mätové lístky a nechajte šľahačku zovrieť, stíšte oheň a chvíľku listy v šľahačke povarte, asi 2-3 min. Potom listy vyberte a postupujte ako vyššie napísané.
  • Vychladnutý koláč pozdĺžne rozrežeme na 3 pásy, na prvý plát natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhým plátom, ten natrieme druhou polovicou plnky a prikryjeme tretím plátom. Zarovnáme, uhladíme a necháme v chladničke dobre stuhnúť.
  • Na stuhnutý rez nalejeme polevu (zovretou šľahačkou polejeme horkú čokoládu a rozmiešame, aby sa čokoláda úplne roztopila), uhladíme na povrchu a po bokoch a necháme v chladničke stuhnúť.

 

Čokoládové rezy sú len jedným z mála čokoládových zákuskov v našom repertoári.

Ak máte radi čokoládu, tak sa vám oplatí mrknúť očkom aj na ďalšie recepty:

Sacherova torta

Čokoládové mini tartletky s karamelom

Čokoládový koláč bez lepku

Čokoládovo kokosový koláč bez lepku

Čokoládové keksíky s arašídmi

 

Leave a Reply