Slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou
Slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou
Slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou
Už ste niekedy jedli slané osie hniezda? Povieme vám, je to výborná vec. Chutné pečivo na raňajky, na desiatu alebo večeru. Keďže nám ostali z iného pečenia oškvarky, využili sme ich ako plnku do týchto osích hniezd a tak vznikli slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou. Poďte si ich s nami upiecť ešte dnes. Slané...

Už ste niekedy jedli slané osie hniezda? Povieme vám, je to výborná vec. Chutné pečivo na raňajky, na desiatu alebo večeru. Keďže nám ostali z iného pečenia oškvarky, využili sme ich ako plnku do týchto osích hniezd a tak vznikli slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou. Poďte si ich s nami upiecť ešte dnes.

Slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 125 ml šľahačkovej smotany
  • 1 vajce
  • ½ kocky čerstvého droždia (20 g)
  • 50 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 250 – 300 g mäsom prerastených oškvarkov
  • Za hrsť strúhanky
  • Rasca na posypanie
  • 1 žĺtok na potieranie

 

Ako na to?

  • Do vlažného mlieka rozpustíme lyžičku cukru a pol kocky droždia. Necháme na teplom mieste, kým sa nevytvorí kvások. Bude to trvať asi 10-15 minút.
  • Medzitým si odvážime 250 g hladkej múky, pridáme do nej soľ, vajce, šľahačku a potom nakysnutý kvások.
  • Mixérom vymiesime hladké cesto, kým sa odlepuje od okrajov misy. Ak sa cesto aj po 10 minútach miesenia lepí, pridáme 1-2 lyžice múky.
  • Vymiesené cesto premiesime ručne na pomúčenej ploche, vrátime ho späť do misy, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teple kysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyberieme ho z misy, premiesime a vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik o rozmeroch asi 30×40 cm.
  • Obdĺžnik natrieme pomletými oškvarkami tak, že necháme z každého okraja asi 1-2 cm voľné. Oškvarky na povrchu posypeme strúhankou.
  • Cesto na tesno zrolujeme a potom ho ostrým nožom nakrájame na 16 rovnakých dielikov.
  • Slané osie hniezda ukladáme reznou stranou na papier na plechu na pečenie, dlaňou ich trochu pritlačíme, aby vytvorili pekný okrúhly tvar a okraje koláčov potrieme žĺtkom, ktoré sme rozšľahali s lyžicou vody.
  • Povrch osích hniezd posypeme celou rascou.
  • Pečieme v dobre rozhoriatej rúre na 200 stupňov asi 15-20 minút, kým sa okraje osích hniezd nezafarbia do zlatohneda.
  • Upečené slané osie hniezda necháme vychladnúť.

Vyskúšali ste už aj naše skvelé nadýchané mäkké pagáče?

Zemiakové pagáče

Oškvarkové pagáče

 

Leave a Reply