Oškvarkové pagáče, aj keď nepatria medzi ľahké jedlá, pečieme pomerne často. Oškvarky kupujeme domáce od jedného pána, ktorý sa živí predajom oškvarkových pagáčov, čiže recept na tie jeho úžasné pagáče nám, z pochopiteľných dôvodov, neprezradil. Máme ale jednu susedku, ktorej babka pečie rovnako dobré pagáčiky a tá recept poskytla. My pečieme už len podľa neho. Či oškvarky pridáte do základného cesta alebo ich len potierate na povrch vrstiev je jedno, tak či tak, výsledné pagáče sú úžasne mäkké a vydržia dlho čerstvé.
Oškvarkové pagáče – poctivé domáce od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 600g polohrubej múky
- 400g pomletých oškvarkov
- 1 ČL soli
- Štipka korenia
- 2 PL oleja
- 2 vajcia
- 2 vajce, trochu soli a rasca na posypanie
Na kvások:
- 3dcl mlieka
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 ČL cukru
- Štipka soli
Ako na to?
- Pripravíme si kvások. Do teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme cukor a štipku soli a necháme riadne nakysnúť.
- V mise zmiešame múku, soľ, korenie, olej, vajcia a dve tretiny pomletých oškvarkov. Pridáme vykysnutý kvások a vymiesime nelepivé mäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misy.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm do tvaru obdĺžnika. Potrieme ho zvyšnými pomletými oškvarkami a preložíme zľava do stredu a potom sprava do stredu na tretiny. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
- Potom cesto otočíme o 90 stupňov tak, aby bola jeho dlhšia strana vodorovne. Opäť vyvaľkáme na obdĺžnik ako v prvom kroku a poskladáme ho na tretiny. Prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť. Tento krok zopakujeme ešte aspoň dva razy (prekladaním sa cesto bude krásne lístkovať).
- Hotové cesto naposledy rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme pagáčiky (snažíme sa, aby sme mali čo najmenej odpadu z cesta). Pagáčiky dáme na plech s papierom na pečenie a necháme ich ešte 20 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posolíme, posypeme rascou a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov do zlatohneda, podľa veľkosti pagáčikov to môže byť okolo 20 minút.
- Kúsky cesta, ktoré nám ostali po vykrojení buď upečieme len tak, na chrumkanie, alebo ich môžeme ešte spracovať (aby sme nenarušili lístkovanie cesta, kúsky nepremiesime dokopy, ale ich naukladáme na seba do vrstvy a tú rozvaľkáme, necháme podkysnúť a vykrajujeme oškvarkové pagáče).
Oškvarkové pagáče sú len jedným z mnohých receptov na slané pečivo, ktoré máme na stránke. Vyskúšajte tiež:
Zemiakové pagáče
Chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou
Slané rožky
Pletenky zo zemiakového cesta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.