Kváskové uzly s fetou a sezamom
Nový mesiac, nový kváskový recept. Tentoraz som napiekla nadýchané kváskové uzly s fetou a sezamom. Ak ste priaznivcami kváskovania, tak len pripomínam, že každý mesiac pribudne na mojej stránke nový kváskovací recept, ktorý pripravujem zo slovenských múk – Múky na kváskovanie od Penamu. Vyskúšajte aj môj najnovší recept, výborná vec na raňajky či desiatu. Kváskové...

Nový mesiac, nový kváskový recept. Tentoraz som napiekla nadýchané kváskové uzly s fetou a sezamom. Ak ste priaznivcami kváskovania, tak len pripomínam, že každý mesiac pribudne na mojej stránke nový kváskovací recept, ktorý pripravujem zo slovenských múk – Múky na kváskovanie od Penamu. Vyskúšajte aj môj najnovší recept, výborná vec na raňajky či desiatu.

Kváskové uzly s fetou a sezamom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky na kváskovanie (ja som použila Penam, hladkú múku zelenú)
  • 150 ml mlieka alebo vody
  • 100 g ražného rozkvasu (1 PL ražného kvásku, 40 g vody, 40 g ražnej hladkej múky na Kváskovanie)
  • 30 g bravčovej masti
  • 1 ČL soli
  • Pol ČL kryštálového cukru

 

Na plnku:

  • 100 g syru Feta
  • 2 PL kyslej smotany
  • 60 g masla

 

1 vajce na potieranie, čierny sezam na posypanie

 

Ako na to?

Z prísad na cesto vypracujeme hladké, pružné, trochu tuhšie cesto a necháme ho prikryté fóliou pri izbovej teplote kysnúť asi 5-6 hodín. Počas kysnutia ho 2-3 razy ponaťahujeme.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí, z ktorých vyformujeme bochníky a necháme ich prikryté fóliou asi hodinu podkysnúť.

Bochníky potom dlaňou roztlačíme na placku s priemerom asi 10 cm a do stredu každej dáme trochu zmäknutého masla. Maslo na nich rozotrieme a cesto ponaťahujeme na väčšie, tenké placky, s veľkosťou asi 25 cm v priemere. Na spodnú tretinu týchto placiek nanesieme v pásiku trochu plnky, na ktorú vymiešame Fetu so smotanou. Každú placku s plnkou zrolujeme do ruličky a z nej vytvarujeme uzol alebo žemľu.

Všetky naplnené žemličky dáme poslednýkrát podkysnúť na plech s papierom na pečenie (prikryjeme ich fóliou, aby neobschli.

Podkysnuté žemličky alebo uzly potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme čiernym sezamom a pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi pol hodinu, kým sú zlatohnedé. Najlepšie chutia čerstvé, ešte trochu vlažné.

Kváskujete?

Ak áno, mám pre vás dobrú správu. Okrem toho, že každý mesiac na mojej stránke pribudne nový recept na sladké či slané kváskovanie, každý zaregistrovaný člen si môže stiahnuť zadarmo môj receptár Kváskové recepty od Sisters Bakery.

Registrácia je jednoduchá, nezaberie vám viac než pol minúty a nevyplývajú vám z nej žiadne povinnosti. Práve naopak, vďaka registrácii budete mať neobmedzený prístup k celému obsahu našej stránky (aj k zamknutým receptom a článkom). Okrem toho budete do mailu dostávať moje recepty, informácie o zaujímavých novinkách súvisiacich s pečením, súťaže, ktoré občas pripravím v mojich spoluprácach a mnohé ďalšie.

Teším sa, keď sa pridáte, čím viac nás bude, tým viac nápadov si môžeme zdieľať.

Kváskové recepty
Kváskové recepty

Leave a Reply