Spravili sme jednu investíciu. Malú, ale ukázala sa byť dobrá. Kúpili sme si domáci vaflovač, len také železo, ktoré sa rozohrieva na sporáku. A skúšali sme na ňom piecť domáce oblátky. Nie také tie tenké, ako vianočné, skôr chrumkavé tenké sušienky, ktoré sa dajú aj zatočiť a vytvarovať do zmrzlinových kornútkov. Podarili sa na prvý šup a tak vaflujeme – oblátkujeme pomerne často. Skúšame rôzne recepty, príchute, vám ponúkame jeden univerzálny, z ktorého sme vychádzali na začiatku.
Domáce oblátky z vaflovača od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 145 g masla
- 145 g vajec (3 väčšie, alebo 4 malé)
- 145 g trstinového cukru
- 145 g preosiatej múky (pre bezlepkovú verziu sme použili ryžovú múku Novalim)
- 1 ČL škorice
Ako na to?
- Tento recept na domáce oblátky (chrumkavé keksíky) je veľmi jednoduchý a všetky prísady dávame v rovnakom množstve, okrem škorice, samozrejme 😊.
- Odporúčame začať vážiť vajíčka a podľa nich potom navážime zvyšok prísad.
- Maslo dáme do malého kastrólika a na strednom ohni ho roztopíme. Necháme trochu vychladnúť.
- Vajcia potom rozmiešame metličkou s trstinovým cukrom a mletou škoricou.
- Do vaječnej zmesi preosejeme múku a metličkou alebo varechou ju dobre vmiešame.
- Na celú zmes nalejeme roztopené maslo a opäť metličkou alebo varechou premiešame.
- Cesto necháme trochu odstáť pri izbovej teplote.
- Na sporáku si rozohrejeme oblátkovač (vaflové železo). Pred prvým použitím ho zľahka potrieme maslom.
- Do stredu oblátkovača dáme za lyžičku zmesi, zavrieme a opekáme z oboch strán asi po 20-25 sekúnd. Správny čas si treba odsledovať na prých oblátkach.
- Upečenú oblátku preklopíme na rovnú mriežku a necháme ju vychladnúť. Do dvoch-troch minút stuhne a ostane chrumkavá.
- Z tejto dávky nám vyšlo asi 20 chrumkavých oblátok s priemerom okolo 10 cm.
- Ak chceme namiesto oblátok upiecť napríklad zmrzlinové kornútky, budeme si musieť vyrobiť z tvrdého papiera a alobalu kužeľovú formu, okolo ktorej čerstvo upečené, ešte mäkké oblátky opatrne obtočíme a necháme krátko vychladnúť. Oblátky stuhnú a uchovajú si tvar zmrzlinového kornútku.
Ak máte radi chrumkavé, prelistujte si naše dalšie recepty:
Krehké keksíky s lieskovým orieškom
Maslové sušienky s makadamiovými orieškami
Chrumkavé keksíky s marcipánovo čokoládovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.