Domáce oblátky z vaflovača
Domáce oblátky z vaflovača
Domáce oblátky z vaflovača
Domáce oblátky z vaflovača
Domáce oblátky z vaflovača
Spravili sme jednu investíciu. Malú, ale ukázala sa byť dobrá. Kúpili sme si domáci vaflovač, len také železo, ktoré sa rozohrieva na sporáku. A skúšali sme na ňom piecť domáce oblátky. Nie také tie tenké, ako vianočné, skôr chrumkavé tenké sušienky, ktoré sa dajú aj zatočiť a vytvarovať do zmrzlinových kornútkov. Podarili sa na prvý...

Spravili sme jednu investíciu. Malú, ale ukázala sa byť dobrá. Kúpili sme si domáci vaflovač, len také železo, ktoré sa rozohrieva na sporáku. A skúšali sme na ňom piecť domáce oblátky. Nie také tie tenké, ako vianočné, skôr chrumkavé tenké sušienky, ktoré sa dajú aj zatočiť a vytvarovať do zmrzlinových kornútkov. Podarili sa na prvý šup a tak vaflujeme – oblátkujeme pomerne často. Skúšame rôzne recepty, príchute, vám ponúkame jeden univerzálny, z ktorého sme vychádzali na začiatku.

Domáce oblátky z vaflovača od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 145 g masla
  • 145 g vajec (3 väčšie, alebo 4 malé)
  • 145 g trstinového cukru
  • 145 g preosiatej múky (pre bezlepkovú verziu sme použili ryžovú múku Novalim)
  • 1 ČL škorice

Ako na to?

  • Tento recept na domáce oblátky (chrumkavé keksíky) je veľmi jednoduchý a všetky prísady dávame v rovnakom množstve, okrem škorice, samozrejme 😊.
  • Odporúčame začať vážiť vajíčka a podľa nich potom navážime zvyšok prísad.
  • Maslo dáme do malého kastrólika a na strednom ohni ho roztopíme. Necháme trochu vychladnúť.
  • Vajcia potom rozmiešame metličkou s trstinovým cukrom a mletou škoricou.
  • Do vaječnej zmesi preosejeme múku a metličkou alebo varechou ju dobre vmiešame.
  • Na celú zmes nalejeme roztopené maslo a opäť metličkou alebo varechou premiešame.
  • Cesto necháme trochu odstáť pri izbovej teplote.
  • Na sporáku si rozohrejeme oblátkovač (vaflové železo). Pred prvým použitím ho zľahka potrieme maslom.
  • Do stredu oblátkovača dáme za lyžičku zmesi, zavrieme a opekáme z oboch strán asi po 20-25 sekúnd. Správny čas si treba odsledovať na prých oblátkach.
  • Upečenú oblátku preklopíme na rovnú mriežku a necháme ju vychladnúť. Do dvoch-troch minút stuhne a ostane chrumkavá.
  • Z tejto dávky nám vyšlo asi 20 chrumkavých oblátok s priemerom okolo 10 cm.
  • Ak chceme namiesto oblátok upiecť napríklad zmrzlinové kornútky, budeme si musieť vyrobiť z tvrdého papiera a alobalu kužeľovú formu, okolo ktorej čerstvo upečené, ešte mäkké oblátky opatrne obtočíme a necháme krátko vychladnúť. Oblátky stuhnú a uchovajú si tvar zmrzlinového kornútku.

Ak máte radi chrumkavé, prelistujte si naše dalšie recepty:

Krehké keksíky s lieskovým orieškom

Maslové sušienky s makadamiovými orieškami

Chrumkavé keksíky s marcipánovo čokoládovou plnkou

 

Leave a Reply