Malinové šatôčky z maslového cesta
Malinové šatôčky z maslového cesta
Malinové šatôčky z maslového cesta
Malinové šatôčky z maslového cesta
Šikovné malé koláčiky, rovno do ruky. Také sú tieto malinové šatôčky z maslového cesta, ktoré je tak krehké, že pripomína lístkové cesto. Vďačí tomu práve maslu a kyslej smotane, ktorá sa do cesta pridáva. Upečte si tieto šatôčky a budete mať chutné ovocné občerstvenie napríklad na výlet, na kúpalisko alebo pre deti na desiatu. Malinové...

Šikovné malé koláčiky, rovno do ruky. Také sú tieto malinové šatôčky z maslového cesta, ktoré je tak krehké, že pripomína lístkové cesto. Vďačí tomu práve maslu a kyslej smotane, ktorá sa do cesta pridáva. Upečte si tieto šatôčky a budete mať chutné ovocné občerstvenie napríklad na výlet, na kúpalisko alebo pre deti na desiatu.

Malinové šatôčky z maslového cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 230 g hladkej múky
  • 200 g studeného tuhého masla
  • 100 g kyslej smotany
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL kypriaceho prášku

 

Plnka:

  • 120 g malín
  • 1-2 PL cukru (podľa toho, ako sladké sú maliny)
  • Na špičku lyžičky mletej škorice
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • 1-2 PL vody
  • 1 vajce na potieranie, trochu práškového cukru na posypanie

 

Ako na to?

  • Všetky prísady na cesto zamiešame varechou a potom ich zľahka ručne premiesime tak, aby sa len vytvorila guľa cesta. Nepremiesime, v ceste by mali ostať nerozmiesené hrudky masla, vďaka ktorým dostaneme konzistenciu podbnú lístkovému cestu.
  • Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chlade odstáť asi pol hodinu až hodinu.
  • Medzitým si prirpavíme plnku. Maliny s cukrom a škoricou krátko povaríme.
  • Kukuričný škrob rozmiešame s vodou, aby sa úplne rozpustil a vlejeme ho do variacich sa malín. Krátko povaríme, kým zmes nestuhne do pudingovej konzistencie.
  • Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme väčšie kruhy. Do stredu každého dáme za lyžičku malinove plnky, okraje potrieme vodou alebo rozšľahaným vajíčkom a spojíme. Okraje taštičiek dobre pritlačíme, aby plnka počas pečenia nevytiekla von.
  • Pracujeme rýchlo, aby sa maslové cesto nezačalo topiť. Ak sa vám pod rukami cesto topí, odporúčame daťtaštičky pred pečením na chvíľu späť do chladničky alebo mrazničky.
  • Koláčiky naukladáme na plech s papierom, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom, popicháme vidličkou a pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 20 minút do zlatista.
  • Pred podávaním necháme vychladnúť.

Ak máte radi ovocné koláčiky v našom archíve máme pre vás aj iné recepty hodné odskúšania. Necháte sa prehovoriť?

Kysnuté čučoriedkové uzly s cukrovou polevou

Ovocná torta z nektaríniek na leto

Cučoriedkové koláčiky 

Egrešový koláč s bielkovou penou

Leave a Reply