Keď je vonku teplo, človeku sa nechce prikurovať si ešte aj rúrou. Ale keď príde “hlad na sladké”, ako to moje deti volajú, tak sa nedá nič robiť a rúru zapneme. Pretože máme aj šikovné recepty, pri ktorých nestrávite veľa času a výsledný efekt je lepší, než by ste čakali. Broskyňová galetka je presne taký recept. jednoduchá, rýchla a zvládne ju aj začiatočník. A navyše, toto je koláč do ktorého sa hodia práve broskyne, a ktoré veľa dobrých receptov nieto. Ak nemáte po ruke broskyne, dobre vám poslúžia aj nektaríny alebo slivky, prípadne ringloty.
Broskyňová galetka od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 180 g hladkej múky
- 50 g trstinového cukru
- 80 g masla
- 3 zarovnané PL bieleho jogurtu
- asi za hrsť – dve mandľových hoblín
- trochu marhuľového alebo broskyňového džemu
- vajíčko na potretie
- práškový cukor na poprášenie
- asi 3 broskyne (alebo nektaríny, hodia sa aj slivky)
Ako na to?
- Preosiatu múku premišame s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, jogurt a premiešame lyžicou. Potom ručne vymiesime cesto (stačí miesiť dovtedy, kým sa jednotlivé prísady nespoja do kompaktnej gule).
- Pracovnú plochu pomúčime a posypeme polovicou mandľových hoblín.
- Na hobliny položíme cesto a rozvaľkáme ho do kruhu.
- Pomocou radielka začistíme okraje cesta.
- Rozvaľkané cesto zľahka potrieme, alebo pofrkame marhuľovým džemom, ten posypeme druhou polovicou mandľových hoblín.
- Na hobliny naukladáme na mesiačiky nakrájan broskyne.
- Okraje cesta teraz pozakladáme (urobíme tak asi 2-3 cm lem).
- Lem cesta potrieme royšľahaným vajíčkom. Broskyňoná galetka je takmer hotová, už len upiecť.
- Pečieme na 180 stupňoch asi 20-25 mimnút.
- Hotovú galetku môžeme posypať práškovým cukrom.
Páčil sa vám tento recept? Ohodnoťte ho na našej stránke, alebo pridajte komentár, uľahčíte tak dalším čitateľom výber receptu a mne pomôžete vylepšovať a “vychytávať muchy”.
Ponúkame vám aj iné rýchle recepty, ktoré by sa vám mohli páčiť:
Pomarančový koláč s cukrovou polevou
Kokosové muffiny s krémom z bielej čokolády
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.