Kváskový osúch s ovocím a posýpkou
Kváskový osúch s ovocím a posýpkou
Kváskový osúch s ovocím a posýpkou
Kváskový osúch s ovocím a posýpkou
Kváskový osúch s ovocím a posýpkou
Kváskový osúch s ovocím a posýpkou
Kváskový osúch s ovocím a posýpkou
Kváskový osúch s ovocím a posýpkou
Ovocné osúchy sa u nás pečú vo veľkom. Dnes sme ale vyskúšali kváskový osúch a dopriali sme mu veľa dobrého ovocia a poctivej posýpky alebo mrveničky z múky, cukru a oleja. Ak ste ešte kváskovú verziu osúchov nevyskúšali, je najvyšší čas začať, najmä teraz, keď v ovocných sadoch dozrieva veľa ovocia. Ak máte radi tradičné...

Ovocné osúchy sa u nás pečú vo veľkom. Dnes sme ale vyskúšali kváskový osúch a dopriali sme mu veľa dobrého ovocia a poctivej posýpky alebo mrveničky z múky, cukru a oleja. Ak ste ešte kváskovú verziu osúchov nevyskúšali, je najvyšší čas začať, najmä teraz, keď v ovocných sadoch dozrieva veľa ovocia. Ak máte radi tradičné koláče, odporúčame slivkový so škoricou. Ak radi experimentujete a nebojíte sa neobvyklých chutí, čo takto vyskúšať pre zmenu osúch s figami a vlašskými orechami? Recept na obe verzie nájdete nižšie.

Kváskový osúch s ovocím a posýpkou od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 50 g materského kvásku (my sme použili ražný)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • Kôra z polovice citróna
  • 100 g bravčovej masti

Posýpka:

  • 4 PL hladkej múky
  • 2 PL práškového cukru
  • 3 PL oleja
  • Asi 7-10 sliviek nakrájaných na mesiačiky
  • Asi 5-7 čerstvých fíg nakrájaných na koliečka
  • Za hrsť nasekaných vlašských orechov
  • 2 ČL mletej škorice

 

Ako na to?

  • Všetky prísady premiešame a vymiesime z nich hladké cesto (asi 7 minút v mixéri). Cesto potom vyklopíme na pomúčenú dosku a ručne ho ešte krátko premiesime.
  • Vytvoríme guľu a necháme v mise, prikrytú igelitom, kysnúť pri izbovej teplote, kým cesto nezdvojnásobí objem.
  • Vykysnuté cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, každú z nich vyvaľkáme na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  • Na povrch cesta dáme ľubovoľnú posýpku. My sme vybrali niečo augustové – slivkovú so škoricou a druhú sme zvolili figovú s vlašskými orechami.
  • Najprv si pripravíme mrveničku (posýpku). Múku a cukor premiešame, pridáme olej a ručne namrvíme mrveničku.
  • Na jedno cesto naukladáme nakrájané figy, na druhé nakrájané slivky. Oba plechy posypeme rovnomerne mrveničkou. Na figový plech pridáme navyše nasekané vlašské orechy a na slivkový pridáme mletú škoricu.
  • Kým sa nám rozohreje rúra na 190 stupňov, necháme koláče na plechoch podkysnúť. Potom pečieme asi 20-25 minút, kým sú okraje cesta sfarbené do hneda.
  • Necháme vychladnúť, potom krájame a servírujeme.

Hľadáte viac kváskových receptov? Nájdete ich tu:

Kváskové rožky s tekvicovým pyré

Kváskové šišky – donutky

Valašské frgále z kvásku

Chrumkavé kváskové žemličky

Kváskový pita chlieb na grilovačku

 

Leave a Reply