broskyňový koláč
broskyňový koláč
Prv, než začne sezóna čerstvého ovocia, mám pre vás recept na jednoduchý broskyňový koláč. Ja som naň použila zavárané broskyne z mojich zásob. Výborne sa sem hodia aj marhule či iné ovocie. Lahodné maslové cesto, na ňom vrstva šťavnatých broskýň a ako čerešničku na torte som tento broskyňový koláč posypala mandľovou posýpkou, ktorá na ňom...

Prv, než začne sezóna čerstvého ovocia, mám pre vás recept na jednoduchý broskyňový koláč. Ja som naň použila zavárané broskyne z mojich zásob. Výborne sa sem hodia aj marhule či iné ovocie. Lahodné maslové cesto, na ňom vrstva šťavnatých broskýň a ako čerešničku na torte som tento broskyňový koláč posypala mandľovou posýpkou, ktorá na ňom spravila tenkú chrumkavú vrstvu. Pre mňa dokonalý koláčik k poobednej káve.

Broskyňový koláč od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky
  • rovnako 250 g práškového cukru
  • 250 g mäkkého masla
  • 4 celé vajíčka
  • kôra a šťava z ½ citróna
  • ½ balíčka kypriaceho prášku

 

  • asi 500 g zaváraných broskýň (alebo iného ovocia)

 

Na posýpku:

  • 4 PL polohrubej múky
  • 3 PL práškového cukru
  • 3 PL mletých mandlí (ak nemáme, môžeme ich nahradiť inými orechmi alebo múkou)
  • 4 PL oleja neutrálnej chuti

 

Ako na to?

Tento broskyňový koláč je veľmi jednoduchý a pomerne rýchlo hotový. Ak nemáte po ruke broskyne, môžete pokojne použiť aj iné ovocie – marhule, jahody, slivky či ringloty.

Maslo vyberieme z chladničky a necháme ho vopred na kuchynskej linke zmäknúť (ja som ho nechala vonku cez noc). Do misy dáme maslo a práškový cukor a mixérom s metličkami obe tieto prísady vyšľaháme do krémova.

Potom do nich po jednom zašľahávame postupne všetky 4 vajíčka. Aby sa zmes nezačala zrážať, vajíčka by mali byť izbovej teploty ako maslo. Rovnako sem primiešame kôru a šťavu z polovice citróna.

Na krémovú zmes v ďalšom kroku preosejeme polohrubú múku spolu s kypriacim práškom. A teraz už len gumenou varechou všetky prísady spolu premiešame tak, aby vznikla homogénna zmes bez väčších hrudiek.

Husté cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie (ja som použila plech s rozmermi 25×35 cm), špachtľou uhladíme povrch a naukladáme naň na plátky nakrájané broskyne. Na ne nasypeme mrveničku (tú si pripravíme zmiešaním uvedených prísad a dlaňami a prstami ich rozmrvíme na hrudky).

Koláč dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Broskyňový koláč pečieme asi 35-40 minút. Po upečení ho necháme úplne vychladnúť, potom ho krájame na štvorce a podávame.

Máte radi moje recepty?

Ak áno, potom si nenechajte ujsť ich video podobu! Lebo veď aj oči by jedli :-). Ja si veľmi rada pozriem krátke videá, ako sa pripravujú koláče ale aj jedlo. Slinky sa mi zbiehajú už len pri pozeraní a zároveň ma videá inšpirujú k tomu, čo navariť alebo napiecť. Verím, že aj moje videjká vo vás vzbudia rovnaké pocity :-).

Okrem môjho instagramu ich nájdete aj na mojom TikToku (a tu nemusíte byť ani prihlásení, aby ste si ich pozreli).

Kliknite a pozrite si, ako vypekám.

Leave a Reply