Strúhaný koláč je klasika. Neviem, či to je náš, slovenský výmysel, ale ešte som sa s nim nikde nestretla. Jeho základom je tukové cesto, ktoré nastrúhate naspodok, polejete plnkou – najčastejšie tvarohovou – a aj na povrch nastrúhate cesto. Ja som dostala od sesternice nádherné zrelé šťavnaté višne, ktoré si priam pýtali stať sa súčasťou nejakého koláča. Tak som si povedala, že trochu vylepším klasický strúhaný koláč a obohatím ho o višňovú plnku. Ani vám nejdem viac písať, rovno sa pusťme do receptu:
Strúhaný koláč s tvarohom a višňami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 250 g masla alebo rastlinného tuku
- 2 PL práškového cukru
- 2 žĺtky
- pol vanilkového lusku (alebo balíček vanilkového cukru)
- kôra z polovice citróna
- 2 ČL kypriaceho prášku
na tvarohovú plnku:
- 500 g hrudkového tvarohu
- 2 žĺtky
- 4 bielky
- 100 g kryštálového cukru
- 2 PL Zlatého klasu alebo kukuričného škrobu
- pol vanilkového lusku
- kôra z polovice citróna
na višňovú plnku:
- 500 g odkôstkovaných višní
- 2 PL kryštálového cukru (ak sú višne kyslejšie, dajte viac cukru)
- 2 PL Zlatého klasu alebo kukuričného škrobu
Ako na to?
- Na cesto na strúhaný koláč zmiešame všetky prísady a vypracujeme hladké kompaktné cesto.
- Niečo viac ako polovicu cesta nastrúhame, alebo roztlačíme na dno menšieho plechu (náš plech má 25 x 35 cm).
- Druhú polovicu cesta odložíme do chladu.
- Na tvarohovú plnku rozmiešame žĺtky s 50 g cukru, pridáme cez sito prelisovaný tvaroh, zrniečka z polovice vanilkového lusku, citrónovú kôru, Zlatý klas alebo škrob a dobre vymiešame.
- Napokon gumenou varechou vmiešame tuhý sneh, ktorý sme vyšľahali z bielok a zvyšku cukru.
- Tvarohovú plnku nalejeme na pripravené cesto na plechu.
- Na višňovú plnku si dáme do kastróla vykôstkované višne s cukrom a začneme ich variť. Višne pustia trochu šťavy, ktorú odlejeme (bude nám jej treba len asi pol deci), zmiešame asi s pol deci studenej vody, pridáme Zlatý klas, vymiešame a vlejeme späť do vriacej višňovej zmesi. Krátko povaríme, kým nezačne zmes hustnúť, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- Vlažnú višňovú zmes lyžicou nanesieme na tvaroh.
- Na povrch višní teraz nastrúhame zvyšok cesta.
- Strúhaný koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme ho asi hodinu. Po dopečení ho necháme vychladnúť, aby koláč sadol (počas pečenia sa môže na niektorých miestach naduť, tieto miesta môžeme potom popichať špajlou alebo vidličkou, aby unikol horúci vzduch.
- Podávame ho po vychladnutí posypaný práškovým cukrom.
Strúhaný koláč a ďalšie klasiky
Strúhaný koláč radíme medzi klasiky, ktoré by nemali chýbať v žiadnom domácom receptári. Aby ste na ne nezabudli, pripomíname vám tie, ktoré máme najradšej. A ak by ste hľadali viac inšpirácií v podobe starých dobrých receptov, odporúčame vám našu knižku Takmer zabudnuté recepty, ktorá je plná poctivých sladkých a slaných receptov na koláče, pečivo, chleby, zákusky, torty a iné dobroty.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.