Plnený perník je náš najnovší recept, ktorý vás asi trochu prekvapí. Môžete trikrát hádať, čím je plnený. A ak ste si práve tipli, že lekvárom, tak nie. Nie je plnený ani čokoládou, ani hrozienkami či sušeným ovocím. Je plnený perníkom. Prekvapivá kombinácia, ale najmä – prekvapivo dobrá. Poďme sa na to pozrieť zblízka. Plnený perník...

Plnený perník je náš najnovší recept, ktorý vás asi trochu prekvapí. Môžete trikrát hádať, čím je plnený. A ak ste si práve tipli, že lekvárom, tak nie. Nie je plnený ani čokoládou, ani hrozienkami či sušeným ovocím. Je plnený perníkom. Prekvapivá kombinácia, ale najmä – prekvapivo dobrá. Poďme sa na to pozrieť zblízka.

Plnený perník od Sisters Bakery

Cesto:

  • 3 PL medu
  • 450 g hladkej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 70 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 ČL mletej škorice
  • Pol ČL mletých klinčekov
  • Pol ČL mletého anízu
  • 1 ČL salajky (uhličitam amónny alebo jelenia soľ)

 

Plnka:

  • 160 g zomletého upečeného perníkového cesta
  • 1 PL medu
  • 3 PL mletých vlašských orechov
  • 2 PL kyslého lekváru
  • 1 PL rumu
  • Trochu vlažnej vody
  • 200 g horkej čokolády a trochu kokosového tuku do polevy, prípadne trochu bielej čokolády na dozdobenie

 

Ako na to?

  • Prísady na cesto zmiešame dokopy a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme cez noc odležať. Odležané cesto bude vo výsledku mäkšie a nadýchanejšie, odporúčame preto tento krok nepreskakovať. Úplne ideálne bude, ak cestu doprajeme kľudne aj viac času než len jedna noc. Toto cesto môžete zamiesiť napríklad týždeň dopredu.
  • Odležané cesto na druhý deň rozvaľkáme na pomúčenej doske asi na hrúbku 7 mm, vykrajujeme obdĺžničky (asi 3x4cm) a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie.
  • Pečieme na 200 stupňoch v dobre rozohriatej rúre po dobu 10 minút. Počas pečenia bude vo vzduchu cítiť trochu nepríjemný zápach z vyparujúcej sa salajky, ale v chuti koláčikov ju absolútne nebude cítiť.
  • Z upečených koláčikov odložíme najmenej vydarené, ktoré použijeme na plnku (budeme potrebovať 160 gramov približne).
  • Na plnku rozmelieme upečené perníkové cesto na omrvinky, premiešame ich s ostatnými ingredienciami na plnku, vznikne nám kašovitá zmes, ktorou naplníme vždy po dva perníky.
  • Nad parou si roztopíme horkú čokoládu s kokosovým tukom a polievame ňou perníčky. Prípadne ich môžeme ešte ozdobiť bielou čokoládou.
  • Necháme ich na mriežke stuhnúť.
  • Najlepšie chutia odležané, keď cesto perníka trochu nasiakne plnkou (udržiavajte ich však v krabičke bez prístupu vzduchu).

 

Perníky a medovníky – naša láska

Plnený perník je len jedným z mnohých perníkových receptov, ktoré nájdete na našej stránke alebo v našej knihe Takmer zabudnuté recepty.

Na uľahčenie vášho vyhľadávania sme pripravili krátky súhrn našich top 10 perníkových receptov.

 

perníky a medovníky
perníky a medovníky

Leave a Reply