snehové gule
snehové gule
snehové gule
Recept na snehové gule s kokosom a medom má za sebou milú históriu, Po jednej vzácnej pani z Medzibrodu som zdedila nádherné historické formičky rôznych tvarov. Boli medzi nimi aj polgule, ktoré som chcela použiť na jeden letný recept. Ale nejako som ich nevedela doma nájsť. Až teraz pred Vianocami som v rámci veľkej debordelizácie...

Recept na snehové gule s kokosom a medom má za sebou milú históriu, Po jednej vzácnej pani z Medzibrodu som zdedila nádherné historické formičky rôznych tvarov. Boli medzi nimi aj polgule, ktoré som chcela použiť na jeden letný recept. Ale nejako som ich nevedela doma nájsť. Až teraz pred Vianocami som v rámci veľkej debordelizácie domácnosti objavila veľkú igelitku a v nej štrngotali “stratené” formičky po tete Márii. Hneď som ich povyberala a naplánovala si pečenie. Začala som vymýšľať recept, ktorý by sa hodil k Vianociam ale aj k formičkám. No a výsledok vidíte. Neskromne poviem, že som s nim veľmi spokojná a verím, že aj vám budú chutiť.

Snehové gule s kokosom a medom od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 ml oleja
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g medu
  • 2 vajcia
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL kypriaceho prášku

Na plnku:

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml šľahačky
  • 50 g medu
  • 50 g strúhaného kokosu
  • Kôra z 1 citróna
  • Prípadne ešte 1 PL práškového cukru (ak vám bude plnka málo sladká)
  • Ešte asi 100 g kokosu na posýpanie

 

Ako na to?

  • Cukor spolu s celými vajcami vyšľaháme do bledej nadýchanej peny. Potom za stáleho šľahania pomaly prilievame olej a med. Keď sú všety prísady dobre premiešané, na túto zmes preosejeme múku spolu s kypriacim práškom a sódou. Gumenou varechou všetko premiešame.
  • Túto medovú zmes nalejeme do naolejovaných a múkou vysypaných polguľových formičiek (ak nemáme, použijeme klasické formičky na košíčky, ideálne väčšie, prípadne dobre poslúži aj forma na muffin, ktorú ziež najprv vytrieme olejom a potom vysypeme múkou.
  • Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 15-20 minút (v závislosti od veľkosti formičky) do zlatohneda.
  • Upečené polguľky necháme trochu vychladnúť a potom ich opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
  • Vychladnuté snehové gule zo spodnej plochej strany vydlabeme (dobre to ide guľatou vykrajovačkou na melón alebo naberačkou na kávu), vydlabané zvyšky odložíme bokom na posýpanie.
  • Na krém vymiešame všetky uvedené prísady v mise, naplníme ich do zdobiaceho vrecka a časť krému nastriekame do vydlabaných otvorov na polguliach. Zvyšným krémo potom ponatierame polgule po povrchu a polovicu vygúľame v kokose a polovicu v namrvených zvyškoch medového cesta.
  • Snehové gule dáme do chladničky dobre stuhnúť a potom ich môžeme podávať.

Vianočné recepty

Vianoce sú vraj obdobie, kedy pečú aj tí, ktorí počas celého roka rúru ani nezapnú. Súhlasíte? :-). My patríme skôr do skupiny ľudí, ktorí pečú celý rok a veľa a na Vianoce ešte raz toľko. Minimálne. A tým pádom sa na našej stránke nazbieralo celkom slušné množstvo lákavých vianočných receptov. Dnes sme vám predstavili náš recept na snehové gule, ale to nie je všetko. Ak ešte stále neviete, čo budete piecť, skúste sa inšpirovať na našej stránke:

Domino kocky

Striekané linecké pečivo

Nadýchaná banánová vianočka

Vianočné medovníky – hneď mäkké

Plnené perníkové srdiečka s čokoládou

 

Stále málo? Nevadí, pokojne si kliknite na recepty na našej stránke a listujte, koľko sa vám ráči. Je tam ešte veľa receptov, ktoré čakajú na to, kedy ich napečiete.

Zároveň pripomíname našu knižku klasických receptov, v ktorej je jedna celá kapitola venovaná vianočným receptom. Nájdete tam napríklad recept na náš vychýrený poctivý vianočný vaječný likér (bez salka a pudingu), salajkové perníčky, ktoré môžu v chladničke zrieť aj pol roka, orechové štangličky, vanilkové rožky, medvedie dlabky a iné recepty, na ktoré by bola škoda zabudnúť. Knižku Takmer zabudnuté recepty si môžete objednať na našej stránke a poštovné máte u nás ZADARMO.

 

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

 

 

Leave a Reply