Na čo si spomeniete, keď sa povie bábovka? Možno na prázdninové leto u babky? Na raňajky so šálou kakaa pri rozprávke? Alebo na popoludňajšiu siestu, voňavú kávu a najobľúbenejší koláč slovenských domácností? Bábovka je klasika, ktorá sa nám nikdy nepreje. Ja som dnes na ňu dostala chuť, ale času bolo pomenej, tak som si prácu zjednodušila a uľahčila – bábovku som vyliala na plech a upiekla. Áno, nemá už ten obľúbený klasický tvar, ale chutí rovnako dobre. Poďte si ju tiež upiecť podľa môjho rodinného receptu.
Bábovka na plech od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 240 g polohrubej múky
- 240 g práškového cukru
- 125 g masla alebo rastlinného tuku na cesto
- 4 vajcia
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1/2 – 1 ČL pravej mletej vanilky alebo vanilkového extraktu
- 1 PL kakaa (kakaový prášok)
- asi 1.5 dcl mlieka
Ako na to?
V mise utrieme zmäknuté maslo spolu s práškovým cukrom, potom po jednom vmiešame žĺtky a vanilku. V osobitnej mise vyšľaháme do tuha bielky. Do vajíčkovej zmesi preosejeme múku s kypriacim práškom a striedavo ju s mliekom zapracujeme, aby nám vzniklo hladké a husté cesto.
Bábovkovú formu dôkladne vytrieme mäkkým tukom, vysypeme polohrubou múkou, odstránime prebytočnú múku a do formy nalejeme asi 2/3 cesta. Do zvyšnej tretiny cesta vmiešame kakao. Kakaovú zmes nalejeme na vanilkovú a vidličkou alebo špajľou obe zmesi premiešame, aby sa vytvoril mramorový efekt.
Bábovku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 45 min. Po dopečení odskúšame špajľou, či je prepečená. Ak špajľa zapichnutá do stredu cesta vyjde von suchá, bábovka je hotová. Necháme ju krátko vychladnúť vo forme a potom ju opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Ja som túto bábovku pred podávaním jemne posypala práškovým cukrom a dopriali sme si k nej aj kopček čerstvo vyšľahanej šľahačky. Vyskúšajte to tiež :-).
10 bábovkových receptov pod jednou strechou
Ak ste ako ja, bábovke nepoviete nie. V akejkoľvek podobe, v akejkoľvek príchuti či vyhotovení. Ja som bábovkových receptov vyskúšala už veľa a niekedy si len veľmi ťažko vyberám. Aby som ten výber vám trochu uľahčila, spísala som všetky moje bábovkové recepty “pod jednu strechu”. A nielen to. Rozpoviem vám o bábovke všetko, čo o nej viem. Ako vznikla, prečo má taký tvar aký má (ak sa nerozprávame zrovna o mojej zjednodušenej verzii na plech :-))), aké druhy báboviek poznáme a prezradím aj to, akú bábovku mal najradšej cisár Franz Josef a prečo :-))).
Kliknite na môj príspevok o bábovkách a nechajte sa najprv trochu uniesť do minnulosti a potom sa inšpirujte niektorým z mojich 10 receptov:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.