Receptov na dobrý ovocný koláč nikdy nie je dosť. Dnes mám pre vás jeden výnimočný. Upečte si ovocný koláč z krehkého cesta, plnený morušami. Toto neobvyklé ovocie, ktoré dozrieva koncom júna, ľudia častokrát nevedia použiť. Ja mám pre vás dnešný recept a na jeho konci aj ďalší nápad, čo vytvoriť zo sladkých moruší.
Ovocný koláč s morušami od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 320 g hladkej múky
- 250 g studeého masla
- 1 PL cukru
- 7 PL ľadovej vody
- ½ ČL soli
Morušová plnka:
- 500 g čiernych moruší (alebo iného ovocia)
- Šťava z 1 citróna a 1 pomaranča
- 2 PL cukru (alebo podľa chuti)
- 1 a pol PL kukuričného škrobu
- Trochu vody
1 vajce na potieranie
Trochu práškového cukru na posypanie
Ako na to?
Na morušový krehký koláč si najprv pripravíme cesto. Toto cesto patrí medzi základné cukrárenské cestá a možno ho použiť na rôzne iné druhy ovocných koláčov alebo tartov, alebo aj slaných dobrôt.
Pri príprave tohto cesta pracujeme rýchlo a cesto minimálne miesime, chceme totižto, aby ostalo studené a maslo sa nezačalo topiť. Do misky preosejeme hladkú múku, primiešame soľ a cukor, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a vareškou premiešame, aby suché prísady obalili maslo. Potom rukami rýchlo začneme spracovávať cesto a postupne pridávame ľadovú vodu. Cesto spracovávame len do momentu, kedy nám vznikne guľa (nehomogénna, s kúskami masla) a hneď ho zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu-dve.
Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku. Ja som si vybrala morušovú, lebo som si u susedky na záhrade bola práve naoberať čierne moruše. Výborne sa k tomuto cestu hodí akákoľvek ovocná plnka, ktorú si pripravíte rovnakým spôsobom, ako morušovú.
Očistené moruše dáme do hrnca, pridáme cukor, šťavu z citróna a pomaranča a začneme variť. Varíme, kým sa ovocie nerozvarí. V malej miske rozmiešame kukuričný škrob a vodu a potom túto zmes vlejeme do variacich sa moruší. Krátko povaríme, kým to celé nezhustne a odstavíme. Necháme vychladnúť.
Plnenie a pečenie
Medzitým odpočinuté cesto rozvaľkáme na ľahko pomúčenej doske asi na hrúbku 4-5 mm. Z cesta vykrojíme kruh o čosi väčší ako obvod tartovej formy. Ja som použila formu s priemerom 22 cm. Cesto do nej vložíme a upravíme ho tak, aby sa po boku vytvoril vyšší okraj. Na chvíľu ho dáme do chladničky. Zvyšné cesto rýchlo premiesime do gule a opäť ho vyvaľkáme, aby sme z neho vykrojili druhý okrúhly plát, ktorým potom prikryjeme plnku. Môžeme ho ešte ozdobne povykrajovať (ja som napr. spravila okrúhle otvory rôznej veľkosti).
Na vychladnuté cesto vo forme nanesieme plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta. Postláčame okraje po celom obvode, aby plnka počas pečenia nevytiekla. Povrch cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov. Morušový krehký koláč pečieme asi 25 minút do zlatohneda.
Po dopečení ho necháme vychladnúť a pred podávaním ho ešte posypeme práškovým cukrom. Je to výborný letný koláč, ktorý je menej sladký a preto chutí aj v horúcich dňoch 😊.
Ďalší námet na použite moruší v kuchyni
Aj keď sú moruše menej bežné ovocie, dajú sa použiť nielen do koláčov (ako som vám dnes predstavila ovocný koláč s morušovou plnkou, upečený z krehkého cesta), ale aj do bublaniny, na prípravu lekvárov, sirupov a ja som dokonca v minulosti z čiernych moruší vyrobila skvelý a osviežujúci domáci sorbet. Keď skombinujeme výnimočnú chuť tohto ovocia s citrónom alebo štipkou škorice, výsledok je úžasný.
Vyskúšajte teda aj môj recept na morušový sorbet, verte, že ním ohúrite.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.