obrátený broskyňový koláč
obrátený broskyňový koláč
Všimla som si, že nájsť recept na dobrý broskyňový koláč nie je jednoduché. Minule ma však moja sesternica ponúkla obráteným broskyňovým koláčom, ktorý práve napiekla. Poviem vám, bol vynikajúci, veľmi šťavnatý a chuťovo správne vyladený. Zas ja sa ani nedivím, moja sesternica pečie veľmi dobre :-). Tak som si recept vypýtala, koláč som napiekla a...

Všimla som si, že nájsť recept na dobrý broskyňový koláč nie je jednoduché. Minule ma však moja sesternica ponúkla obráteným broskyňovým koláčom, ktorý práve napiekla. Poviem vám, bol vynikajúci, veľmi šťavnatý a chuťovo správne vyladený. Zas ja sa ani nedivím, moja sesternica pečie veľmi dobre :-). Tak som si recept vypýtala, koláč som napiekla a keďže ho moji ochutnávači schválili na plnej čiare, rada sa o recept s vami podelím.

Obrátený broskyňový koláč od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • asi 4  väčšie broskyne
  • 200 g hladkej múky
  • 140 g mäkkého masla
  • 130 g kryštálového cukru
  • 125 ml teplého mlieka
  • 2 celé vajcia
  • Pol balíčka kypriaceho prášku
  • 1 ČL vanilkového extraktu

 

Na základ:

  • 120 g kryštálového cukru
  • 40 g masla
  • 1 PL vody

Ako na to?

Najprv si pripravíme základ podobný karamelu. Všetky uvedené prísady dáme do malého kastrólika a za občasného miešania zmes varíme asi 5-7 minút, kým sa všetky prísady neroztopia a zmes trochu nezhustne.

Ďalej si pripravíme broskyne. Umyté odkôstkujeme, nakrájame buď na mesiačiky alebo na plátky a odložíme ich bokom.

Zmäknuté maslo krátko vyšľaháme, potom pridáme cukor a šľaháme do krémova. Potom do tejto zmesi zašľaháme obe vajcia (ideálne izbovej teploty, aby sa maslo nezrazilo), vanilkovú esenciu a všetko riadne vyšľaháme.

Múku spolu s kypriacim práškom preosejeme na dva razy na vajíčkovú zmes a gumenou varechou ju zapracujeme. Druhá dávka múky celú zmes riadne zahustí, potom prilejeme teplé mlieko a vymiešame varechou tak, aby sme dostali polotekutú zmes.

Okrúhlu formu s priemerom asi 23 cm vystelieme papierom na pečenie. Naň nalejeme pripravený základ, na ktorý potom nahusto naukladáme broskyne. A na broskyne potom nalejeme cesto. Uhladíme povrch a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Obrátený broskyňový koláč pečieme asi 50 minút.

Po dopečení ho necháme vo forme vychladnúť aspoň do vlažna a až potom ho vyklopíme. Servírujeme ho napríklad s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Ovocné koláče

Tento obrátený broskyňový koláč nájdete na mojej stránke v kategórii ovocné. Veľkú kategóriu receptov na ovocné koláče nájdete aj v mojich knihách Takmer zabudnuté recepty. Pozrite si register receptov a verím, že vás oslovia.

 

Leave a Reply