fougasse
fougasse
fougasse
Keď so bola v lete na dovolenke vo Francúzsku, fougasse boli moje raňajky. Toto zvláštne tvarované pečivo ma dostalo. A ak som ho aj nezjedla na raňajky, bolo na neskôr na zajedanie k vínku. Po návrate domov som plánovala, ako si olivovú fougasse napečiem, ale napokon to dopadlo úplne inak :-). U kamarátov farmárov som...

Keď so bola v lete na dovolenke vo Francúzsku, fougasse boli moje raňajky. Toto zvláštne tvarované pečivo ma dostalo. A ak som ho aj nezjedla na raňajky, bolo na neskôr na zajedanie k vínku. Po návrate domov som plánovala, ako si olivovú fougasse napečiem, ale napokon to dopadlo úplne inak :-). U kamarátov farmárov som si kúpila ich skvelý zrejúci syr Hiadlovec a pridala som ho do fougasse. Poviem vám, táto slovensko-francúzska kombinácia sa mi veľmi podarila a všetkým veľmi chutila. A teraz si ju podľa môjho receptu môžete upiecť aj vy.

Francúzske pečivo fougasse od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 300 g semolinovej múky
  • 200 ml teplej vody
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL soli
  • ½ balíka sušeného droždia
  • Asi 50 g syru Hiadlovec

Ako na to?

Múku preosejeme do misy, pridáme do nej soľ a sušené droždie a všetko spolu premiešame. Do sypkej zmesi ďalej pridáme olivový olej a teplú vodu a mixérom vymiesime hladké pružné cesto. Zľahka ho potrieme olivovým olejom a necháme prikryté fóliou podkysnúť asi pol hodinu až hodinu.

Medzitým si nakrájame syr Hiadlovec na malé kocky. Nasypeme ich na podkysnuté cesto a priamo v mise ho ponaťahujeme a poprekladáme tak, aby sa syr zapracoval. Prikryjeme fóliou a necháme ho ďalej kysnúť.

Keď je cesto vykysnuté na dvojnásobok pôvodného objemu, rozdelíme ho na dve rovnaké polovice, vytvarujeme z nich bochníky a prikryté fóliou ich znovu necháme podkysnúť.

Potom ich rukami roztiahneme na väčšie ovály, položíme na plech na pečenie vystlaný papierom na pečenie, narežeme ako má list žilky (typická fougasse má po tri diagonálne rezy na každej strane – viď moje video) a prikryté fóliou ich necháme posledný raz podkysnúť.

Medzitým si necháme rozohriať rúru na 250 stupňov.

Obe fougassy na plechu dáme piecť (pokiaľ sa dá, v parnom režime) a pečieme ich asi 10 minút, kým sa nesfarbia do zlatohneda.

Pečivo fougasse necháme vychladnúť a potom ho podávame ako prílohu k mäsu, ako raňajkové pečivo alebo na zajedanie k vínu.

Domáce je domáce

Máte radi domáce pečivo? Ak ste už fougasse vyskúšali a skôr vás láka niečo iné, na mojej stránke nájdete veľmi široký výber rôznych druhov sladkého a slaného pečiva alebo chlebov. Najjednoduchšie si ich nájdete tak, že na stránke receptov vo filtri zaškrtnete kategóriu chlieb a pečivo a všetky recepty sa vám nalistujú. Tak vyberajte, pečte a nech vám s nami chutí!

 

Leave a Reply