Brusnicový tvarohový koláč sa veľmi hodí na jesenné pečenie. Aj keď je toto ovocie trochu menej dostupné, raz za čas sa objaví v obchodoch a vtedy to treba využiť. Brusnice sa dobre kombinujú so škoricou a potom sa hodia aj do koláčov, ale aj do varenia k mäsu. My dnes variť nebudeme, zato ale upečieme niečo, čo nám bude chutiť a čo nás aj trochu zahreje. Chutný jesenný tvarohový koláč s brusnicami a mrveničkou.
Brusnicový tvarohový koláč s mrveničkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g studeného masla
- 50 g práškového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- ½ ČL kypriaceho prášku
- Štipka soli
Na tvarohovú plnku:
- 250 g krémového syra alebo krémového tvarohu (alebo pol na pol)
- 100 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
Na brusnicovú plnku:
- 200 g brusníc (môže byť aj trochu viac)
- 75 g kryštálového cukru
- 100 ml vody
- 1 zarovnaná PL kukuričného škrobu
- 1 ČL citrónovej kôry
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL mletej škorice
Trochu práškového cukru na posypanie.
Ako na to?
- Všetky prísady na plnku, okrem 50 ml vody a škrobu dáme do hrnca a na slabom ohni ich za občasného miešania varíme asi 10 minút. Do zvyšného pol deci vody rozmiešame škrob a vlejeme ho do vriaceho ovocia. Krátko premiešame, kým sa nevytvorí hustá pudingová konzistencia a brusnicovú plnku odstavíme a necháme vychladnúť.
- Kým plnka chladne, pripravíme si cesto, na ktoré zmiešame uvedené ingrediencie a vypracujeme hladké cesto. Z cesta odoberieme asi štvrtinu a odložíme ju do chladničky.
- Zvyšné cesto roztlačíme na dno, prípadne trochu po bokoch okrúhlej formy s priemerom 20-22 cm, popicháme ho vidličkou a dáme piecť na 180 stupňov asi na 10 minút, kým nezačne rozvoniavať.
- Po predpečení dáme cesto vychladnúť.
- Na tvarohovú plnku vymiešame spolu uvedené prísady a nalejeme ju na vychladnuté cesto. Na povrch tvarohu lyžicou nanesieme brusnicovú plnku tak, že necháme po obvode koláča asi 1-1.5 cm voľný okraj bez brusníc.
- Na voľný okraj teraz nastrúhame z cesta v chladničke mrveničku a takto pripravený brusnicový tvarohový koláč dáme piecť na 180 stupňov. Pečieme ho asi 30-35 minút, kým je na povrchu na dotyk tuhý a mrvenička sa upiekla do zlatohneda.
- Necháme ho vychladnúť a pred podávaním môžeme mrveničkové okraje posypať práškovým cukrom.
Takmer zabudnuté recepty
Ak radi s nami pečiete a naše recepty máte v obľube, potom vám dávame do pozornosti našu knihu Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Je to výber tých najlepších klasických receptov na sladké a slané pečenie, ktoré sa pekávali už za Rakúsko-Uhorska, netreba teda pochybovať o tom, či sú dobré.
Tieto kuchynské evergreeny možno kedysi piekla aj vaša prababička alebo babička a my sme presvedčené o tom, že sa ich oplatí uchovať. Nemali by chýbať u nikoho, kto rád pečie klasické dobroty.
Knihu Takmer zabudnuté recepty 2 si môžete objednať počas mesiaca september v predpredaji za zvýhodnenú cenu priamo na našej stránke. Okrem toho, že knihu obdržíte s podpisom a venovaním a za lepšiu cenu, budete ju mať v rukách medzi prvými.
Kúpte ju niekomu blízkemu, alebo spravte radosť sebe a dopíšte si potom do nej svoje vzácne recepty, ktoré si chcete zachrániť pre ďalšie generácie. V knihe na to nájdete priestor.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.