brusnicový tvarohový koláč
brusnicový tvarohový koláč
Brusnicový tvarohový koláč sa veľmi hodí na jesenné pečenie. Aj keď je toto ovocie trochu menej dostupné, raz za čas sa objaví v obchodoch a vtedy to treba využiť. Brusnice sa dobre kombinujú so škoricou a potom sa hodia aj do koláčov, ale aj do varenia k mäsu. My dnes variť nebudeme, zato ale upečieme...

Brusnicový tvarohový koláč sa veľmi hodí na jesenné pečenie. Aj keď je toto ovocie trochu menej dostupné, raz za čas sa objaví v obchodoch a vtedy to treba využiť. Brusnice sa dobre kombinujú so škoricou a potom sa hodia aj do koláčov, ale aj do varenia k mäsu. My dnes variť nebudeme, zato ale upečieme niečo, čo nám bude chutiť a čo nás aj trochu zahreje. Chutný jesenný tvarohový koláč s brusnicami a mrveničkou.

Brusnicový tvarohový koláč s mrveničkou od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 50 g práškového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • ½ ČL kypriaceho prášku
  • Štipka soli

 

Na tvarohovú plnku:

  • 250 g krémového syra alebo krémového tvarohu (alebo pol na pol)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 1 vanilkový cukor

 

Na brusnicovú plnku:

  • 200 g brusníc (môže byť aj trochu viac)
  • 75 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 1 zarovnaná PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL citrónovej kôry
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL mletej škorice

 

Trochu práškového cukru na posypanie.

 

Ako na to?

  • Všetky prísady na plnku, okrem 50 ml vody a škrobu dáme do hrnca a na slabom ohni ich za občasného miešania varíme asi 10 minút. Do zvyšného pol deci vody rozmiešame škrob a vlejeme ho do vriaceho ovocia. Krátko premiešame, kým sa nevytvorí hustá pudingová konzistencia a brusnicovú plnku odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Kým plnka chladne, pripravíme si cesto, na ktoré zmiešame uvedené ingrediencie a vypracujeme hladké cesto. Z cesta odoberieme asi štvrtinu a odložíme ju do chladničky.
  • Zvyšné cesto roztlačíme na dno, prípadne trochu po bokoch okrúhlej formy s priemerom 20-22 cm, popicháme ho vidličkou a dáme piecť na 180 stupňov asi na 10 minút, kým nezačne rozvoniavať.
  • Po predpečení dáme cesto vychladnúť.
  • Na tvarohovú plnku vymiešame spolu uvedené prísady a nalejeme ju na vychladnuté cesto. Na povrch tvarohu lyžicou nanesieme brusnicovú plnku tak, že necháme po obvode koláča asi 1-1.5 cm voľný okraj bez brusníc.
  • Na voľný okraj teraz nastrúhame z cesta v chladničke mrveničku a takto pripravený brusnicový tvarohový koláč dáme piecť na 180 stupňov. Pečieme ho asi 30-35 minút, kým je na povrchu na dotyk tuhý a mrvenička sa upiekla do zlatohneda.
  • Necháme ho vychladnúť a pred podávaním môžeme mrveničkové okraje posypať práškovým cukrom.

Takmer zabudnuté recepty

Ak radi s nami pečiete a naše recepty máte v obľube, potom vám dávame do pozornosti našu knihu Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Je to výber tých najlepších klasických receptov na sladké a slané pečenie, ktoré sa pekávali už za Rakúsko-Uhorska, netreba teda pochybovať o tom, či sú dobré.

Tieto kuchynské evergreeny možno kedysi piekla aj vaša prababička alebo babička a my sme presvedčené o tom, že sa ich oplatí uchovať. Nemali by chýbať u nikoho, kto rád pečie klasické dobroty.

Knihu Takmer zabudnuté recepty 2 si môžete objednať počas mesiaca september v predpredaji za zvýhodnenú cenu priamo na našej stránke. Okrem toho, že knihu obdržíte s podpisom a venovaním a za lepšiu cenu, budete ju mať v rukách medzi prvými.

Kúpte ju niekomu blízkemu, alebo spravte radosť sebe a dopíšte si potom do nej svoje vzácne recepty, ktoré si chcete zachrániť pre ďalšie generácie. V knihe na to nájdete priestor.

OBJEDNÁVAJTE TU

 

Leave a Reply