Čerešňový koláč môže vyzerať aj moderne. nemusí to vždy byť len kysnutý alebo štrúdľa. Niekedy to môže byť elegantný ľahký tart so šľahačkou, ktorému sa nedá odolať. Piecť ho môžete celoročne, pretože čerešne doň sa dajú použiť či čerstvé alebo aj zmrazené. Všimnite si, že tak malý detail ako šľahačková výzdoba spraví z jednoduchého tartu alebo koláča elegantný dezert aj pre tých najnáročnejších. Skúste jeden z mnohých čerešňových receptov, ktoré máme na stránke.
Čerešňový koláč so šľahačkou na perníkovom korpuse od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
Na cesto použijeme polovičnú dávku z prípravy Perníkových keksíkov (čiže všetky nižšie uvedené ingrediencie dáme na polovičné množstvo, resp.vypracujeme si celú dávku a čo nepoužijeme na koláč, upečieme ako keksíky )
- 130 g medu
- 130 g masla
- 130 g hnedého cukru
- 100 ml šľahačky
- 450 g hladkej múky
- 1 kypriaci prášok
- Korenistá zmes: ½ ČL mletého zázvoru, ½ ČL mletého bieleho korenia, 2 ČL mletej škorice, ½ ČL mletých klinčekov
Plnka:
- 4 plátky želatíny
- 200 g čerešní (čerstvé alebo mrazené)
- 100 g kryštálového cukru
- Štipka škorice
- 125 g bieleho jogurtu
- 125 g jemného tvarohu
- Šľahačka na ozdobenie
Ako na to?
- Prísady na cesto zmiešame, vymiesime kompaktné cesto, ktoré odložíme odpočinúť do chladničky aspoň na hodinu, ideálne cez noc.
- Z cesta vyvaľkáme tenký plát, ktorý dáme do okrúhlej formy (na túto dávku sme použili formu s priemerom 20 cm, ak použijete väčšiu, cesto bude stačiť, ale plnky spravte primerane viac).
- Cesto zľahka pritlačíme k okrajom a na dno formy, dáme naň papier na pečenie a zaťažíme ryžou alebo drobnou strukovinou.
- Pečieme na 170 stupňoch asi 15 minút. Potom odstránime papier a záťaž a dopekáme pri nezmenenej teplote ešte asi 12 minút.
- Tartový korpus necháme úplne vychladnúť, potom ho opatrne vyberieme z formy.
- Plnku si pripravíme keď sa nám cesto dopečie. Tvaroh a jogurt vymiešame do hladka. Plátky želatíny necháme napučať v studenej vode.
- Do menšieho hrnca dáme čerešne s cukrom a škoricou povariť. Potom túto zmes rozmixujeme ponorným mixérom a precedíme cez jemné sitko.
- Do čerešní vmiešame vyžmýkanú želatínu, rozmiešame, aby sa rozpustila a potom sem v dvoch-troch dávkach vmiešame jogurtovo-tvarohovú zmes. Necháme chladnúť.
- Keď zmes trochu vychladne, začne pomaly tuhnúť. Opatrne ju nalejeme do tartového korpusu a dáme do chladničky na pár hodín, kým úplne stuhne.
- Pred podávaním tart ozdobíme šľahačkou.
Čerešne? Slivky? Marhule? Pozrite si galériu našich ovocných receptov:
Čerešňový kysnutý koláč
Slivkový tart
Marhuľový tvarohový koláč
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.