Čerešňová torta
Čerešňová torta
Čerešňová torta

Čerešňová torta je našou každoročnou rodinnou tradíciou. Vždy v júni, keď nám dozrejú na dvore čerešne, pečieme na Adamove narodeniny čerešňovú tortu. Každý rok inú, ale vždy čerešňovú. Tento rok sme piekli nemeckú klasiku, švarcvaldskú čerešňovú tortu, ktorú sme trochu vylepšili marcipánom. Inšpirujte sa naším slávnostným receptom. Tortu si môžete upiecť aj keď nikto nemá narodeniny, lebo dôvodov na oslavu sa aj tak nájde dosť. 

Čerešňová torta Švarcvaldská od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 12 vajec
  • 250 g horkej čokolády
  • 250 g múky (pol na pol hladká a polohrubá)
  • 200 g kryštálového cukru

 

Na čokoládovú plnku:

  • 300 g horkej čokolády
  • 250 ml šľahačky

 

Na marcipánovú plnku:

  • 200 g marcipánu
  • 100 g bielej čokolády
  • 250 ml šľahačky

 

Na čerešňovú vrstvu:

  • Asi 500 g odkôstkovaných čerešní
  • 1 kopcovitá PL kukuričného škrobu (môže byť aj Zlatý Klas)

 

Na ozdobenie:

  • 250 ml šľahačky
  • Asi 100 g nastrúhanej horkej čokolády
  • Zopár čerstvých čerešní

 

Ako na to?

  •  Najprv si pripravíme základy na obe plnky. Na čokoládovú plnku zalejeme na kúsky nalámanú čokoládu vriacou šľahačkou, rozmiešame, kým sa čokoláda nerozpustí, necháme vychladnúť a dáme do chladničky riadne zachladiť. Kľudne aj na pár hodín.
  • Na marcipánovú plnku nastrúhame marcipán, pridáme na kúsky nalámanú bielu čokoládu a zalejeme ich vriacou šľahačkou. Opäť miešame, kým sa čokoláda aj marcipán nerozpustia a necháme riadne vychladnúť.
  • Zmäkknuté maslo a práškový cukor vymiešame do penista. Postupne pridávame po jednom žĺtka a zašľahávame ich do cukrovo-maslovej zmesi.
  • Čokoládu si nad vodným kúpeľom roztopíme a vmiešame ju do žĺtkovej zmesi.
  • V osobitnej miske vyšľaháme do tuha bielka s kryštálovým cukrom a pomocou gumennej varechy ich zľahka vmiešame do čokoládovej zmesi.
  • Nakoniec zľahka a opatrne vmiešame preosiatu múku.
  • Zmes nalejeme do formy, ktorú sme si vopred vytreli maslom a vysypali múkou.
  • Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 50 minút až hodinu. Prepečenie skontrolujeme pomocou špajle.
  • Po upečení necháme tortu úplne vychladnúť, opatrne ju horizontálne dva razy rozrežeme. Jednotlivé časti korpusu môžeme na vylepšenie potrieť čerešňovým lekvárom alebo pokvapkať čerešňovým likérom.
  • Odkôstkované čerešne dáme do hrnca alebo hlbšej panvice a zahrievame. Škrob si v malej miske rozrobíme so studenou vodou, nalejeme ho na zahriate čerešne a miešame asi minútu-dve, kým zmes nezhustne. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  • Riadne vychladnuté plnky (čokoládovú a marcipánovú) vyšľaháme šľahačom. Pomocou zdobiaceho vrecka nanášame čokoládovú plnku na prvý korpus tak, aby sme vytvárali kružnice od kraja do stredu. Medzi jednotlivými kružnicami nechávame asi 1.5 cm voľného priestoru, do ktorého potom lyžičkou nanesieme polovicu čerešňovej zmesi. Výsledkom bude vlastne striedanie čokládovej a čerešňovej plnky.
  • Prikryjeme druhým korpusom a na ten nanášame podobným spôsobom marcipánovú plnku a medzi ňu vrstvíme druhú časť čerešňovej zmesi.
  • Prikryjeme tretím korpuspom. A čerešňová torta je takmer hotová.
  • Celú tortu na záver alebo pred podávaním potrieme vyšľahanou šľahačkou, aby bola biela, boky môžeme ozdobiť nastrúhanou čokoládou a povrch čerešňami (ak by sa vám stále málilo, môžete si napiecť makrónky a naplniť ich prípadným zvyškom krému😊).

Torty máme tiež v našom receptovom archíve, ak ich nepečiete, aspoň s apokochajte obrázkami:

Čerešňová torta s čerešňovou penou

 

Leave a Reply