citrónová bábovka
citrónová bábovka
citrónová bábovka
citrónová bábovka
citrónová bábovka
S bábovkami sa dobre experimentuje. Táto citrónová bábovka je pripravená z maslového cesta, vďaka čomu je výdatnejšia a krehkejšia. Citrón v svojich troch podobách (do cesta sme pridali citrónovú kôru, citrónovú šťavu a aj kandizovaný citrón) dodá bábovke sviežosť a zaujímavú chuť. Ak ste dnes dostali chuť na bábovku, siahnite po našom menej tradičnom recepte,...

S bábovkami sa dobre experimentuje. Táto citrónová bábovka je pripravená z maslového cesta, vďaka čomu je výdatnejšia a krehkejšia. Citrón v svojich troch podobách (do cesta sme pridali citrónovú kôru, citrónovú šťavu a aj kandizovaný citrón) dodá bábovke sviežosť a zaujímavú chuť. Ak ste dnes dostali chuť na bábovku, siahnite po našom menej tradičnom recepte, určite neoľutujete.

Citrónová bábovka z maslového cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 250 g masla
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g práškového cukru
  • 5 vajec
  • vanilka z polovice vanilkového struku (alebo balíček vanilkového cukru)
  • 100 g kandizovaného citróna
  • pol balíčka kypriaceho prášku
  • 1 väčší citrón (použijeme z neho nastrúhanú kôru aj šťavu)
  • na posypanie práškový cukor

Ako na to?

  • Maslo vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a vanilkou do krémova. Pridáme citrónovú kôru a citrónovú šťavu a riadne premiešame.
  • Po jednom pridávame žĺtky a riadne ich zapracujeme do krémovej zmesi.
  • Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme v osobitnej mise do polotuha. Polovicu bielok dáme do žĺtkovej zmesi a premiešame.
  • Ďalej pridáme do žĺtkovej zmesi preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a dobre ju vmiešame. Pridáme na kúsky nakrájaný kandizovaný citrón a dobre všetko spolu premiešame.
  • Napokon vmiešame gumenou varechou zvyšok bielkového snehu a jemne ho zapracujeme.
  • Cesto nalejeme do bábovkovej formy, ktorú sme vytreli maslom a vysypali hladkou múkou, uhladíme na povrchu a pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 45 minút. Pomocou špajle odskúšame, či je citrónová bábovka dobre prepečená aj vo vnútri.
  • Dopečenú bábovku necháme chvíľu chladnúť vo forme, potom ju vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  • Podávame posypanú práškovým cukrom.

Ak máte radi inovované tradičné recepty, potom sa vám určite bude páčiť náš ďalší recept na bábovku:

Jablková bábovka so škoricou

Leave a Reply