S bábovkami sa dobre experimentuje. Táto citrónová bábovka je pripravená z maslového cesta, vďaka čomu je výdatnejšia a krehkejšia. Citrón v svojich troch podobách (do cesta sme pridali citrónovú kôru, citrónovú šťavu a aj kandizovaný citrón) dodá bábovke sviežosť a zaujímavú chuť. Ak ste dnes dostali chuť na bábovku, siahnite po našom menej tradičnom recepte, určite neoľutujete.
Citrónová bábovka z maslového cesta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 250 g masla
- 250 g hladkej múky
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g práškového cukru
- 5 vajec
- vanilka z polovice vanilkového struku (alebo balíček vanilkového cukru)
- 100 g kandizovaného citróna
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 1 väčší citrón (použijeme z neho nastrúhanú kôru aj šťavu)
- na posypanie práškový cukor
Ako na to?
- Maslo vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a vanilkou do krémova. Pridáme citrónovú kôru a citrónovú šťavu a riadne premiešame.
- Po jednom pridávame žĺtky a riadne ich zapracujeme do krémovej zmesi.
- Bielky s kryštálovým cukrom vyšľaháme v osobitnej mise do polotuha. Polovicu bielok dáme do žĺtkovej zmesi a premiešame.
- Ďalej pridáme do žĺtkovej zmesi preosiatu múku spolu s kypriacim práškom a dobre ju vmiešame. Pridáme na kúsky nakrájaný kandizovaný citrón a dobre všetko spolu premiešame.
- Napokon vmiešame gumenou varechou zvyšok bielkového snehu a jemne ho zapracujeme.
- Cesto nalejeme do bábovkovej formy, ktorú sme vytreli maslom a vysypali hladkou múkou, uhladíme na povrchu a pečieme v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 45 minút. Pomocou špajle odskúšame, či je citrónová bábovka dobre prepečená aj vo vnútri.
- Dopečenú bábovku necháme chvíľu chladnúť vo forme, potom ju vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Podávame posypanú práškovým cukrom.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.