Čokoládové rezy sú zákusok, ktorým nič nepokazíte. Len málokto im povie nie. My sme si trochu zaexperimentovali a povedali sme si, čo sa výborne hodí k čokoláde? A vyšlo nám, že mäta. Mätu my teda môžeme, tak sme spravili plnku s mätovou príchuťou. Pozrite si tento recept, ak aj nepôjdete rovno piecť, možno sa inšpirujete, ako pripraviť voňavú mätovú plnku z čerstvej mäty. A navyše, poradíme vám, ako si tento koláč spraviť bezlepkovej verzii.
Čokoládové rezy s mätovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 120 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 6 vajec
- 200 g horkej čokolády
- 100 g hladkej múky (pre bezlepkovú verziu sa dá múka nahradiť 100 g ryžovej hladkej múky)
- 80 g kryštálového cukru
Na plnku:
- 150 g bielej čokolády
- 100 ml šľahačky
- 1 ČL mätového oleja (ak nemáte, nahraďte olej mätovými lístkami, budete potrebovať asi 3 vetvičky)
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 100 ml šľahačky
- 1 ČL mätového oleja (ak nemáte, nahraďte olej mätovými lístkami, budete potrebovať asi 3 vetvičky)
Ako na to?
- Nad parou roztopíme horkú čokoládu.
- Na cesto si do krémova vymiešame maslo s práškovým cukrom a potom po jednom zašľahávame žĺtky.
- Pridáme roztopenú čokoládu a vymiešame a potom prisypeme hladkú múku a tiež riadne premiešame.
- Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom do tuha a gumenou varechou ich zľahka ale dôkladne vmiešame do čokoládovej zmesi.
- Nalejeme na plech, ktorý sme potreli maslom a vystlali papierom na pečenie a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút.
- Cesto necháme dobre vychladnúť.
- Na plnku si necháme zovrieť šľahačku a zalejeme ňou bielu čokoládu. Pridáme mätový olej, rozmiešame, kým sa čokoláda nerozpustí a necháme v chladničke riadne vychladnúť. Po vychladnutí vyšľaháme mixérom (ako keby sme šľahali šľahačku), pozor, neprešľaháme! Ak nemáte mätový olej, ponorte do šľahačky mätové lístky a nechajte šľahačku zovrieť, stíšte oheň a chvíľku listy v šľahačke povarte, asi 2-3 min. Potom listy vyberte a postupujte ako vyššie napísané.
- Vychladnutý koláč pozdĺžne rozrežeme na 3 pásy, na prvý plát natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhým plátom, ten natrieme druhou polovicou plnky a prikryjeme tretím plátom. Zarovnáme, uhladíme a necháme v chladničke dobre stuhnúť.
- Na stuhnutý rez nalejeme polevu (zovretou šľahačkou polejeme horkú čokoládu a rozmiešame, aby sa čokoláda úplne roztopila), uhladíme na povrchu a po bokoch a necháme v chladničke stuhnúť.
Čokoládové rezy sú len jedným z mála čokoládových zákuskov v našom repertoári.
Ak máte radi čokoládu, tak sa vám oplatí mrknúť očkom aj na ďalšie recepty:
Sacherova torta
Čokoládové mini tartletky s karamelom
Čokoládovo kokosový koláč bez lepku
Čokoládové keksíky s arašídmi
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.