Ďalší čučoriedkový do zbierky. Tentoraz som napiekla letný čučoriedkový strúhaný koláč. Dokonalý dezert na letné posedenie pri kávičke. Horká chuť kakaa, prepojená so šťavnatými čučoriedkami a sladkým bielkovým snehom. Skutočne, len ťažko sa mu odoláva. Poďte si ho upiecť aj vy.
Čučoriedkový strúhaný koláč od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 80 g práškového cukru
- 4 žĺtky
- 2 PL kakaa
- 2 PL vody
- 1 ČL kypriaceho prášku
Na plnku:
- 600 g čučoriedok
- 2 PL škrobu (kukuričného alebo zemiakového)
- 2 ČL mletej škorice
- 4 bielky
- 4 PL kryštálového cukru
Ako na to?
Na čučoriedkový strúhaný koláč si najprv pripravíme cesto. Do preosiatej múky pridáme práškový cukor, kypriaci prášok, preosiate kakao a metličkou tieto prísady dobre premiešame. Ďalej pridáme zmäknuté, na kocky nakrájané maslo a žĺtky a varechou začneme miešať, aby sa nám suché a mokré prísady začali prepájať. V prípade, že bude cesto suché, môžeme pridať zo dve lyžice vody.
Napokon ručne vymiesime hladké kakaové cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti. Každú osobitne zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť.
Medzitým si pripravíme čučoriedkovú plnku. Umyté a osušené čučoriedky posypeme škrobom (môžeme použiť aj 1 balenie vanilkového pudingu alebo Zlatý klas) a pridáme mletú škoricu. Všetko spolu premiešame, aby sa čučoriedky obalili v sypkej zmesi a odložíme bokom.
Bielky so 4 lyžiacami cukru vyšľaháme do tuhého snehu a rovnako ich odložíme bokom.
Čučoriedkový strúhaný koláč budeme piecť vo vyššom plechu (rozmery plechu asi 25×35 cm). Jednu polovicu cesta natlačíme na dno plechu. Keďže je cesto dostatočne mastné, plech nemusíme vymasťovať alebo vysypávať múkou.
Na cesto nanesieme pripravené čučoriedky a rovnomerne ich rozvrstvíme po povrchu. Na ne natrieme pripravený seh z bielkov, uhladíme povrch a na ten potom nastrúhame na hrubom strúhadle druhú polovicu cesta.
Koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 35-40 minút. Počas pečenia sa koláč nafúkne, pri chladnutí však klesne. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť. Podávať ho môžeme posypaný práškovým cukrom.
Kopec dobrých koláčov
Aj u vás doma nesmie cez víkend chýbač dobrý koláč, ktorý si zajedáte ku kávičke? Ja tiež patrím do tejto skupiny! Pre mňa by obed nebol kompletný, ak by po ňom nenasledoval dobrý koláčik. Niekedy mám chuť na kysnuté, inokedy uprednostním ovocné, potom si zas poviem, že je čas na krémové zákusky alebo drobné keksíky.
Koláče a zákusky všakovakej sorty si môžete upiecť podľa mojich overených a vyskúšaných receptov, ktoré odolali času a ukázali svetu, že by sa na ne nemalo zabudnúť. Zbierku toho najlepšieho na sladké a slané pečenie ponúkam vo svojich knihách Takmer zabudnuté recepty a Takmer zabudnuté recepty – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne. Knihy vyšli na Slovensku a v Čechách a už tisíce nadšených cukrárov si z nich doma vypeká samé dobroty.
Ak knižky u vás ešte nemáte, potom neváhajte a kúpte si ich ešte dnes. Ja vám ku každej objednávke pribalím aj receptárik kváskových receptov (ak nekváskujete, ľahko si ich môžete pripraviť aj v drožďovej verzii).
Objednávajte ešte dnes, ponuka platí len do vypredania zásob.
Ďakujem za váš záujem a za vašu podporu!
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.