chladničková ciabatta
chladničková ciabatta
Dobrá a praktická vec, táto chladničková ciabatta. Metaforicky by sa jej dalo povedať, že za málo peňazí – veľa muziky. Pri príprave tejto ciabatty sa ani veľa nenarobíte, lebo celé kúzlo tohto nadýchaného pečiva spraví čas. Stačí si ho le správne rozvrhnúť. Ciabattu som pripravila len zo základných surovín, ktoré máme všetci doma. Na záver...

Dobrá a praktická vec, táto chladničková ciabatta. Metaforicky by sa jej dalo povedať, že za málo peňazí – veľa muziky. Pri príprave tejto ciabatty sa ani veľa nenarobíte, lebo celé kúzlo tohto nadýchaného pečiva spraví čas. Stačí si ho le správne rozvrhnúť. Ciabattu som pripravila len zo základných surovín, ktoré máme všetci doma. Na záver asi ešte len toľko, že má chrumkavú kôrku a nadýchanú striedku. Výborne chutí ako základ na domáce obložené sendviče.

Jednoduchá chladničková ciabatta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

(pre kváskovú verziu vymeníme čerstvé droždie za 50 g nakŕmeného lievita madre)

 

Ako na to?

Hladkú múku preosejeme do misy mixéra a prilejeme 200 ml vlažnej vody. Zamiešame tak, aby sa obe prísady spojili a vznikla lepkavá guľa. Tú necháme prikrytú fóliou pol hodinu-hodinu odpočívať, kým prebehne autolýza. Autolýza napomáha lepku „zobudiť“ sa a aktivovať sa. Aj keď tento krok možno vynechať, odporúčam ho nepreskočiť, ciabatta bude o to lepšia.

Potom pridáme soľ, olivový olej a v zvyšku teplej vody rozpustené čerstvé droždie a všetko spolu začneme miesiť na nízkych otáčkach. Po asi 5-7 minútach otáčky zvýšime a ešte miesime asi 5 minút. Cieľom je, aby vzniklo cesto, ktoré je lepkavé, ale lesklé a pekne sa ťahá.

Vymiesené cesto preložíme do plastovej misky alebo nádoby s vekom, zľahka ho potrieme olivovým olejom a zakryté ho necháme pol hodinu kysnúť. Po pol hodine ho ponaťahujeme – vezmeme morkou rukou z kraja kus cesta, natiahneme a preložíme ho do stredu bochníka. Takto postupujeme pozdĺž celého kraja cesta. Poprekladané cesto opäť prikryjeme a necháme ho pol hodinu odpočívať a kysnúť.

Prekladanie nám pomôže dostať a uchytiť v ceste bubliny vzduchu, vďaka ktorým bude mať potom chladničková ciabatta peknú štruktúru. Spolu spravíme 3 prekladania, vždy po pol hodine. Takto pripravené cesto teraz dáme cez noc do chladničky.

Pokračujeme na druhý deň

Ráno cesto vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme dobre posypali hrubou múkou, semolinou alebo kukuričnou hrubou múkou, lepkavé cesto bez miesenia rozdelíme na 4 rovnaké časti, tie pomúčenými rukami preložíme do tvaru obdĺžnika (ako ciabatta zvykne byť) a opatrne ich pomocou stierky na cesto preložíme na múkou vysypanú textíliu (napr. starý ľanový obrus), aby sme lepšie udržali tvar ciabatt. Prikryjeme ich ešte fóliou a pri izbovej teplote ich asi hodinu necháme podkysnúť.

Rúru aj s plechom rozohrejeme na 250 stupňov. Ak máme parný režim, ciabattu budeme piecť v ňom, ak nemáme, do rúry vložíme ohňovzdornú misu s vodou, ktorá bude počas pečenia generovať paru.

Podkysnuté ciabatty opatrne prenesieme na papier na pečenie, ktorý sme podložili doskou a potom ich aj spolu s papierom opatrne stiahneme na rozhorúčený plech v rúre. Rúru hneď zavrieme a ciabatty pečieme asi 12 minút, potom znížime teplotu na 220 stupňov a pečieme ešte asi  5 minút do zlatohneda. Upečené ciabatty necháme na mriežke vychladnúť. Najlepšie chutia čerstvé.

Domáce je domáce

Chladničková ciabatta je len jedným z mnohých druhov domáceho pečiva, ktoré si zvyknem piecť. Nehovorím, že občas nevybehnem aj ja do obchodu a kúpim si pečivo tam, ale upiecť si doma vlastné má čosi do seba. Pre niekoho robota, pre mňa určite relax a verím, že mnohí mi dáte za pravdu, že upiecť si vlastné raňajky je za odmenu. Vôňa po celom dome, čerstvosť, chuť, len tie najlepšie ingrediencie ….to je len zopár benefitov, ktoré vám dá doma napečené pečivo či chlieb.

Ak si chcete zjednodušene popozerať, aké pečivové a chlebové recepty mám na stránke, kliknite na stránku mojich receptov a tam si vo fltri zakliknite možnosť chlieb a pečivo. Stránka vám vylistuje všetko, čo s touto témou súvisí. Sladké, slané, jednoduchšie, zložitejšie, drožďové, kváskové….

No a ak vám bude málo, v oboch mojich knihách Takmer zabudnuté recepty mám kapitoly venujúce sa špeciálne pečivu a chlebom. Klasikám, na ktoré by bola škoda zabudnúť. Obe knižky si môžete hneď teraz cez pár klikov kúpiť priamo na mojej stránke a ja vám k vašej objednávke pribalím receptárik, v ktorom nájdete ďalších 12 receptov na sladké a slané kváskové pečenie. Ponuka platí len do vypredania zásob.

 

Leave a Reply