Dvojfarebné rezy sú pre mňa symbolom Veľkej noci alebo rodinnej oslavy. Naša maminka ich piekla na sviatočné príležitosti a mne veľmi chutili. Pamätám sa, že ako dieťa som ich jedla po vrstvách. Najprv spodnú kakaovú, potom žltú a nakoniec to najlepšie, vrchnú vrstvu poliatu čokoládou. Nedávno som si listovala náš rodinný receptár a hľadala recept práve na tieto rezy. Nenašla som ho tam. Tak som zavolala mojej krstnej, ktorá nosí všetky naše rodinné recepty v hlave a poradila som sa s ňou. Dvojfarebné rezy sa podarili na jednotku a ja mám tak pre vás ďalší, takmer zabudnutý recept.
Dvojfarebné rezy s rumovou plnkou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 320 g hladkej múky
- 320 g práškového cukru
- 8 vajec
- 1,5 dcl oleja
- 1,5 dcl vody
- ½ kypriaceho prášku
- 2 PL kakaa
Na plnku:
- 500 ml mlieka
- 250 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový puding alebo Zlatý Klas
- Pol deci rumu
- 1 menší pohár marhuľového lekváru
Na polevu:
- 150 g horkej čokolády
- 50 g kokosového tuku
Ako na to?
Žĺtky spolu s práškovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej bledožltej peny. Potom pomaličky prilievame olej (ideálne cícerkom) a šľaháme ďalej. Keď je celý olej zapracovaný, na zmes preosejeme múku spolu s kypriacim práškom a gumenou varechou ju vmiešavame.
Keďže nám zmes teraz zhustne, rozriedime ju odmeraným množstvom vody. Napokon primiešame tuhý sneh z 8 bielkov.
Celú zmes na cesto teraz rozdelíme na dve rovnaké polovice a do jednej primiešame kakaoo.
Pripravíme si dva rovnaké plechy na pečenie, potrieme ich vrstvou masla, naň prilepíme papier na pečenie a na ten nalejeme cesto. Oba plechy, s bledým aj kakaovým cestom potom pečieme na 200 stupňoch asi 10-12 minút, kým je cesto na povrchu na dotyk pružné a upečené.
Kým sa cesto pečie a potom chladne, uvaríme si z pol litra mlieka, cukru a pudingového prášku podľa návodu puding. Hneď po uvarení ho prikryjeme fóliou, aby sa na jeho povrchu nevytvorila kožka. Do vlažného pudingu potom vmiešame rum.
Na plnku si zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova a po troche doň všľahávame studený puding.
Upečené cesto rozdelíme na rovnako široké pásy (ideálne asi 8-10 centimetrové).
Skladanie vrstiev na dvojfarebné rezy
Na spodný plát cesta (kakaový) nanesieme marhuľový lekvár, potom vrstvu plnky a prikryjeme ho žltým pásom, ktorý sme zo spodu tiež potreli lekvárom. Vrchnú časť žltého cesta tiež najprv potrieme lekvárom, potom plnkou a prikryjeme kakaovým pásom, ktorý má zo spodnej strany vrstvu lekváru.
Takto vlasne spravíme 4 vrstvy cesta, vždy potreté lekvárom a plnkou. Hotové dvojfarebné rezy potom po povrchu aj po bokoch potrieme krémom a dáme do chladničky stuhnúť.
Stuhnutý ešte polejeme čokoládovou polevou, na ktorú sme si nad parou roztopili čokoládu spolu s tukom.
Polevu necháme stuhnúť a dvojfarebné rezy potom krájame na asi centimetrové- centimeter a pol široké plátky.
Pozn.: ja som piekla pláty cesta na plechu s rozmermi 25x40cm a z tejto dávky mi vyšiel jeden 40 cm dlhý rez a potom ešte jeden polovičný.
Záchranári receptov
Stane sa aj vám, že si občas spomeniete na nejakú dobrotu, ktorú robievali vaše babky, tety alebo mamy a vy hľadáte recept, tak ako ja v prípade týchto dvojfarebných rezov? A poznáte tú úľavu, keď ho napokon nájdete? Som v tom s vami. Lebo tu nejde len o recept. Tu ide o spomienku, ktorá v sebe nesie veľmi silnú emóciu. Chuť takmer zabudnutých receptov má moc preniesť nás späť v minulosti a aspoň na chvíľu nám dovolí byť zas v prítomnosti tých, ktorí tu už s nami možno nie sú.
Aby sa vaše rodinné receptové poklady zachovali a nestratili, aby sa na ne nezabudlo, v mojej knihe Takmer zabudnuté recepty 2 – klenoty rakúsko-uhorskej kuchyne som nechala na konci priestor, kam ich môžete pripísať. Zachovajú sa tak spolu s ostatnými receptami v knižke aj pre vaše ďalšie generácie.
Ak moju knižku ešte nemáte, môžete si ju hneď teraz objednať priamo na mojej stránke. Popozerajte si zoznam alebo ukážky receptov a verím, že vás presvedčím, že túto knižku musíte mať :-).
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.