Uprostred leta dozrievajú u mojich svokrovcov figy. Je ich veľa, nestačíme ich ani jesť, tak som už dopredu premýšľala nad nejakým dobrým receptom. Upiekla som teda tito figové koláčiky. Skombinovala som v nich tri chute, ktoré sa podľa mňa k sebe veľmi dobre hodia – figy, opražené lieskovce a javorový sirup. Spravila som rovno dve dávky a jednu som zobrala k mojim kamarátkam na oslavu výročia ich kvetinárstva. Podľa toho, ako rýchlo zmizli z podnosu usudzujem, že sú ozaj dobré :-). Vyskúšate?
Figové koláčiky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Cesto:
- 120 g masla
- 120 g trstinového cukru
- 100 g mletých lieskovcov (ideálne vopred opražených)
- 80 g hladkej múky
- 4 bielky (asi 120 g)
- ½ ČL kypriaceho prášku
Plnka:
- 6 fíg
- 2 -3 PL javorového sirupu
- Za hrsť lieskových orechov na posypanie
Ako na to?
Figové koláčiky sú fajn receptom na obdobie, kedy sa zrazu uprostred leta nahromadí priveľa fíg. Navyše sa vďaka tomuto receptu zbavíme prebytočných bielkov, ktoré kdesi v chladničke čakajú na svoju príležitosť.
Začneme figami. Umyjeme ich, rozrežeme na štvrtiny a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na povrchu ich potrieme alebo pofŕkame javorovým sirupom a dáme na 180 stupňov piecť na 15 minút. Potom ich necháme vychladnúť.
Kým sa figy pečú, maslo dáme do kastrólika a začneme ho roztápať. Keď sa roztopí, za častého miešania ho varíme ďalej, kým nezačne rozvoniavať, hnednúť a na jeho spodku sa začnú usádzať drobné tuhé kúsky. Maslo odstavíme z ohňa, precedíme ho cez jemné sito a necháme v čistej miske vychladnúť.
V ďalšom kroku nasypeme do misy sypké prísady: hladkú múku, mleté lieskové orechy, kypriaci prášok a trstinový cukor a všetko dobre premiešame. Potom pridáme bielky a varechou ich zamiešame do sypkých prísad. Napokon do tejto zmesi pridáme tekuté maslo a všetko spolu dobre zapracujeme do hustej, lepkavej zmesi.
Cesto naporciujeme do mini muffinových košíčkov asi do ¾ ich veľkosti a do každého strčíme kúsok upečenej figy. Takto pripravené figové koláčiky ešte pred pečením posypeme nasekanými lieskovcami a dáme piecť na 180 stupňov asi na 20-25 minút. Po dopečení ich necháme krátko vychladnúť vo forme a potom ich vyberieme a necháme vychladnúť na mriežke.
Tie najlepšie recepty na sladké a slané pečenie
Ak si na mojej stránke prvýkrát, pozývam ťa do skupiny mojich odberateľov newslettrov. Do tvojej mailovej schránky ti budem posielať moje nové recepty. Nielen to! Budeš mať prístup k exkluzívnym rozdávačkam, ktoré občas organizujem s mojimi partnermi alebo k špeciálnym zľavám na užitočné veci súvisiace s pečením a kuchyňou :-).
Stačí ak klikneš na tento odkaz a vpravo alebo na spodku stránky nájdeš formulár na registráciu. Stačí vyplniť meno a mail (čo ti nezaberie viac než pol minúty) a odsúhlasiť pravidlá registrácie a potom už len striehni, kedy ti do mailu priletí môj newsletter.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.