Vedeli ste, že tento marcipánový koláč sa nepečie, ale griluje? Áno, dobre čítate – tenká vrstva po tenkej vrstve sa krátko griluje, až kým neminieme celé cesto a hotový koláč potom už len nakrájame a ozdobíme, ako sa nám páči. Ja som trojuholníky koláča poliala čokoládovou polevou a dozdobila mandľovými lupienkami. Vyskúšajte ho, je chutný, šťavnatý a má príjemnú marcipánovú chuť.
Grilovaný marcipánový koláč od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 120 g hladkej múky na jemné cesto Penam
- 160 g kryštálového cukru
- 200 g masla
- 200 g marcipánu
- 5 vajec
- 2-3 PL rumu (môžeme nahradiť pomarančovým džúsom)
- 1 PL kukuričného škrobu
- Štipka soli
Na polevu:
- 350 g čokolády
- 2 PL oleja
- 50 g kokosového tuku alebo tuku na polevu
- Prípadne 50 g mandľových lupienkov
Ako na to?
Vajíčka oddelíme. Bielky spolu s polovicou cukru a štipkou soli vyšľaháme do tuhého snehu. V osobitnej miske potom šľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru do nadýchanej bledej peny. Potom do tejto zmesi postupne prišľahávame na kocky nakrájané zmäknuté maslo.
Marcipán nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme k nemu rum (alebo pomarančový džús). Mixérom s metličkami zmes rozmixujeme tak, aby sa marcipán s tekutinou prepojili a vytvorili konzistenciu hustejšej pasty. Túto potom spolu so žĺtkami dobre vymiešame, potom sem preosejeme múku a premiešame a napokon cesto zjemníme bielkovým snehom. Najprv zo snehu odoberieme zopár lyžíc a rozmiešame ho v ceste, aby zredlo a potom sa nám zvyšok snehu jednoduchšie bude zapracovávať.
V nasledujúcom kroku si pripravíme rúru (zapneme grilovací režim a necháme rúru rozohriať) menší plech (ja som použila plech s rozmermi 20×30 cm), zľahka ho potrieme maslom, naň prilepíme papier na pečenie.
Na papier na pečenie nanesieme asi 3 lyžice marcipánového cesta a špachtľou uhladíme povrch. Túto tenkú vrstvu cesta v plechu teraz vložíme do rozohriatej rúry a grilujeme ju po dobu asi 3 minúty, kým sa neupečie do zlatista. Odporúčam sledovať dĺžku pečenia, keďže každá rúra sa môže správať inak.
Keď je prvá vrstva koláča upečená, opatrne vyberieme plech z rúry, nanesieme ďalšie 2-3 lyžice cesta na upečenú vrstvu, uhladíme povrch a dáme späť do rúry na asi 3 minúty. Takto pokračujeme, kým neminieme všetko cesto. Podľa veľkosti plechu a hrúbky vrstiev nám vyjde celkovo asi 6-8 vrstiev. Keď „dogrilujeme“ poslednú vrstvu, vyberieme marcipánový koláč z rúry a necháme ho úplne vychladnúť (pokojne aj cez noc).
Potom marcipánový koláč nakrájame na trojuholníky a tie polejeme čokoládovou polevou. Na tú si nad parou roztopíme čokoládu s olejom a kokosovým tukom. Koláčiky môžeme ešte ozdobiť opraženými mandľovými lupienkami.
Netradičná príprava koláčov
Ako sme dnes zistili, koláče sa nepripravujú len pečením. Dnešný marcipánový koláč sme ugrilovali. V mojom receptovom archíve som našla koláč, ktorý sa pripravuje orignálne na ohni (ale môžete ho upiecť aj v rúre) a potom pripájam recept na koláč bez pečenia.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.