My nielen pečieme, my aj vymýšľame kadejaké iné veci. Napríklad ako čo najlepšie spracovať ovocie a zeleninu, ktoré sa vám už nechce len tak jesť alebo variť. A teraz máme pre vás recept na jablkový sirup s maslovou tekvicou, badiánom a škoricou. Nie je to len náš výmysel, kedysi dávnejšie sme videli v jednom časopise recept a spomienka naň sa nám vrátila, keď sme premýšľali, čo spravíme so zásobami maslovej tekvice. Deti nám ju totižto len tak nezjedia, dokonca ani muži, tak ju vždy musíme nejako zakamuflovať do iného jedla. A toto je veru vydarená kamufláž.
Jablkový sirup s tekvicou, badiánom a škoricou od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- Asi 600 g zmesi jabĺk a maslovej tekvice (už očistených a na malé kocky nakrájaných) – my sme ich namiešali v pomere 400 g jabĺk a 200 g tekvice
- 750 ml vody
- 500 g kryštálového cukru
- 1 ČL vanilkového cukru (alebo vanilkovej esencie)
- 3 badiánové hviezdičky
- 2 kúsky celej škorice
- šťava z dvoch citrónov
Ako na to?
- Očistené, ošúpané, jaderníkov a jadierok zbavené jablká a tekvicu nakrájame na drobné kúsky.
- Vodu premiešame s cukrom, pridáme badián a škoricu a krátko povaríme, aby sa cukor úplne rozpustil a zmes sa pekne rozvoňala po škorici a badiáne.
- Do cukrovej vody pridáme jablká a tekvicu, premiešame, na hrniec dáme pokrievku a na slabom ohni varíme asi pol hodinu do úplného zmäknutia jabĺk a tekvice. Menšie kúsky sa rýchlejšie rozvaria, preto sme tak usilovne krájali.
- Tento čas využijeme na to, aby sme si pripravili fľaše na sirup. Z tejto dávky sme spravili dve pollitrové fľaše sirupu a ešte niečo vyše deci ostalo (a to sme hneď okoštovali).
- Keď sú jablká a tekvica úplne mäkké, opatrne zo zmesi vyberieme badiány a škorice a ovocie odstavíme z ohňa.
- Ponorným mixérom všetko rozmixujeme na kašu.
- Celú rozmixovanú zmes precedíme cez jemné sito. Tekutina stečie a v site ostane jablkovo-tekvicová dreň, ktorú dáme do zaváraninového pohára (nám stačil 400 ml) a ešte horúce zatvoríme a obrátime hore dnom. Túto dreň môžeme použiť na palacinky, lievance, vafle, alebo ako ovocnú prísadu do smotanovo-piškótových dezertov.
- Precedenú tekutinu na záver premiešame s precedenou citrónovou šťavou, premiešame a hneď naplníme do fliaš. Uzavrieme a necháme vychladnúť.
- Sirup by mal zavretý vydržať aj niekoľko mesiacov, pokiaľ sme používali riadne vyčistené riady a fľaše a zdravé jablká a tekvicu. Po otvorení skladujeme v chladničke.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.