citrónová torta
citrónová torta
citrónová torta
citrónová torta
Ak čakáte hostí, ktorých si chcete uctiť, ak sa u vás doma chystá nejaká oslava alebo keď si len chcete spraviť pekný deň ešte krajším, tak si upečte túto vec. Citrónová torta v mini prevedení, tak akurát veľká, aby sa celá zjedla na vás už čaká v plnej svojej kráse. Vyzerá ako od profi cukrára,...

Ak čakáte hostí, ktorých si chcete uctiť, ak sa u vás doma chystá nejaká oslava alebo keď si len chcete spraviť pekný deň ešte krajším, tak si upečte túto vec. Citrónová torta v mini prevedení, tak akurát veľká, aby sa celá zjedla na vás už čaká v plnej svojej kráse. Vyzerá ako od profi cukrára, upiecť si ju bude vedieť každý. A nezabudnite si na konci receptu pozrieť aj ďalšie citrónové inšpirácie.

Citrónová torta s krémom z bielej čokolády od Sisters Bakery

Ingrediencie:

350 g hladkej múky

250 g práškového cukru

350 g masla

6 vajec

1/2 prášku do pečiva

1 lyžička vanilky alebo vanilkového extraktu

Kôra z 1 citróna

Šťava z 1 citróna

 

Na plnku a polevu:

300 g bielej čokolády

250 ml šľahačky

Kôra z 1 citróna

 

Ako na to?

Postupujeme podobne ako pri príprave treného bábovkového cesta. Ručným mixérom vyšľaháme do peny vanilku, práškový cukor a zmäknuté maslo. Keď sa cukor dobre premieša s maslom, po jednom zašľahávame žĺtky, až kým nám nevznikne nadýchaná krémová konzistencia.

Prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre to celé premiešame do hladka. Do hladkej zmesi ešte vmiešame citrónovú kôru. Pridáme zopár lyžíc vody, aby sme zmes trochu rozriedili a lepšie sa s ňou pracovalo.

V osobitnej mise vyšľaháme bielky do tuhej peny a potom ich gumenou varechou zľahka vmiešame do citrónovej zmesi.

Pečieme pri 170-180 stupňoch asi 35-45 min. Špajlou skúšame prepečenie.

A na záver to najlepšie. Zdobenie. Fantázii sa medze nekladú. Ak chcete len dobrý, šťavnatý koláč ku káve, použite šťavu z citróna, ktorú zmiešate s 200g preosiateho práškového cukru. Natrite ňou koláč a nechajte zaschnúť.

Ak chcete dať tejto tortičke slávnostnejší ráz, môžete ju naplniť jednoduchou ale výbornou plnkou zvanou ganache. Na ganache si necháme zovrieť šľahačku a horúcou šľahačkou potom zalejeme na kúsky nakrájanú bielu čokoládu. Pridáme kôru z citróna a dobre premiešame, kým sa čokoláda neroztopí. Potom ju necháme úplne vychladnúť v chladničke. Vzhľadom na čas potrebný na vychladnutie, odporúčame začať najprv plnkou, až potom piecť tortu.

Vychladnutú plnku vyšľaháme mixérom do krémova. Polovicu plnky použijeme na naplnenie torty, ktorú prekrojíme vodorovne a druhou polovicou plnky potrieme vonkajšok torty.

Môžeme dozdobiť čerstvým ovocím a citrónovými krúžkami.

A teraz tie sľúbené ďalšie citrónové inšpirácie:

Citrónový koláč s bielkovou meringue plnkou

Citrónovo limetkové koláčiky

Citrónovo medové madlenky

Citrónovo makové muffiny zo špaldovej múky

Linecké koláčiky s citrónovou plnkou

 

 

 

Leave a Reply