jahodové koláčiky éclairs
jahodové koláčiky éclairs
jahodové koláčiky éclairs
jahodové koláčiky éclairs
Ide jar, treba si napiecť nejaké dobré jahodové koláčiky a užiť si vôňu a chuť prvého ovocia. Kto miluje jahody a už sa ich dosýtosti najedol za čerstva, môže ich pre zmenu použiť v dobrom dezerte. Napríklad podľa nášho receptu. Koláčiky z odpaľovaného cesta, ktoré sa volajú éclairs, s lahodným žĺtkovým krémom, šľahačkou a čerstvými...

Ide jar, treba si napiecť nejaké dobré jahodové koláčiky a užiť si vôňu a chuť prvého ovocia. Kto miluje jahody a už sa ich dosýtosti najedol za čerstva, môže ich pre zmenu použiť v dobrom dezerte. Napríklad podľa nášho receptu. Koláčiky z odpaľovaného cesta, ktoré sa volajú éclairs, s lahodným žĺtkovým krémom, šľahačkou a čerstvými jahodami. Ó la lá, hotová francúzska cukráreň :-).

Jahodové koláčiky éclairs od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto

  • 140 g hladkej múky
  • 100 ml plnotučného mlieka
  • 100 ml vody
  • 10 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 80 g masla
  • 4 vajcia

 

Na plnku (Créme Patisserie)

  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 4 žĺtky
  • 1 ČL vanilky
  • 80 g kryštálového cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 25 g masla
  • 1 šľahačka

 

Na ozdobenie

  • 1 šľahačka
  • 250 g čerstvých jahôd

 

Ako na to?

  • V hrnci roztopíme maslo v mlieku a vode. Pridáme cukor a soľ a pomiešame.
  • Prisypeme múku a varechou veľmi rýchlo miešame, až sa nám sformuje lepkavá guľa cesta. Vidíme, ako sa cesto odpaľuje od dna hrnca. Vtedy odstavíme hrniec zo zdroja tepla.
  • Cesto si preložíme do misky a po jednom zašľahaváme varechou vajcia, až kým nie sú rovnomerne vmiešané a masa cesta je pekne lesklá. Cesto zostane polotekuté, keď ho nastriekate pomocou vrecúška, malo by si držať tvar. Ak sa vám zdá príliš riedke a rozteká sa, vmiešajte ešte lyžicu hladkej múky.
  • Hotové cesto nastriekame okrúhlou špičkou na plech vystlaný papierom na pečenie v tvare tyčiniek, asi 6-7 cm dlhých a necháme medzi nimi miesto, lebo sa počas pečenia nafúknu.
  • Pečieme najprv 10 minút pri 180 stupňoch, potom pootvoríme dvere rúry a strčíme do nich varechu a pri pootvorenej rúre pečieme ešte ďalších 20 minút. Niektoré návody radia piecť na 200 stupňoch bez otvárania dvierok rúry. Vzhľadom na to, že odpaľované cesto je citlivé na teplotu pečenia, odporúčame použiť vlastný, osvedčený spôsob pečenia, resp. odskúšať na menšej vzorke spôsob pečenia.
  • Hotové koláčiky éclairs necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku.

  • Na plnku si v miske vyšľaháme vajcia s cukrom do penista, potom pridáme kukuričný škrob a ešte riadne vymiešame.
  • Dáme variť mlieko s vanilkou. Prevreté mlieko vlejeme na vajíčkovú zmes a miešame do homogénnej zmesi. Celé to vlejeme späť do hrnca, v ktorom sme varili mlieko a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
  • Necháme vychladnúť asi 10 minút a na záver pridáme maslo a rozmiešame ho, aby sa krém pekne leskol.
  • Hotový krém dáme do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a tesne pred plnením do koláčikov do neho vmiešame vyšľahanú šľahačku.
  • Éclairs pozdĺžne prekrojíme, vrecúškom nanesieme na spodnú časť koláčika najprv vrstvu krému, potom vrstvu šľahačky (nemusí byť) a nakoniec ozdobíme čerstvými jahodami.
  • Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Dostali ste chuť na francúzske koláčiky? S našimi receptami ich zvládnete napiecť sami doma:

Makrónky z mandľovej múky (detailný foto návod)

Paris – Brest z arašidov a odpaľovaného cesta

Medovo citrónové madlenky

Plnené trubičky s pralinkovým krémom

 

Leave a Reply