Paris Brest
Paris Brest
Paris Brest
Paris Brest
Paris Brest
Paris Brest
Paris Brest je francúzsky dezert pomenovaný podľa cyklistických pretekov na trase medzi mestami Paríž a Brest. Samotný tvar koláčikov má symbolizovať bicyklové koleso. Nám pripomínajú naše odpaľované venčeky, len sú oveľa väčšie. Plnku si do nich môžete spraviť ľubovoľnú, my sme stavili na naše obľúbené arašidy. A tak sme Paris Brest preonáčili do orieškova. Ak...

Paris Brest je francúzsky dezert pomenovaný podľa cyklistických pretekov na trase medzi mestami Paríž a Brest. Samotný tvar koláčikov má symbolizovať bicyklové koleso. Nám pripomínajú naše odpaľované venčeky, len sú oveľa väčšie. Plnku si do nich môžete spraviť ľubovoľnú, my sme stavili na naše obľúbené arašidy. A tak sme Paris Brest preonáčili do orieškova. Ak sa nebojíte odpaľovaného cesta, potom určite vyskúšajte tento náš recept.

Paris Brest z odpaľovaného cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 300 ml vody
  • 150 g masla
  • 150 g hladkej múky
  • 4 vajcia

Na plnku:

  • 150 ml šľahačky
  • 100 ml bielej čokolády
  • 150 g arašidového masla (ak nemáte, použite rovnaké množstvo arašidov, ktoré rozmixujete do kaše s lyžicou oleja)
  • 50 g posekaných arašidov
  • Práškový cukor na posypanie

 

Ako na to? 

  • V hrnci rozpustíme vo vode tuk alebo maslo a privedieme do varu.
  • Do variacej sa zmesi nasypeme múku a varechou rýchlo premiešame, kým sa nám nevytvorí mastná kaša. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
  • Do vychladnutej múčnej zmesi na cesto mixérom po jednom vmiešame všetky vajcia.
  • Vznikne nám lepkavá, žltá zmes, ktorou naplníme zdobiace vrecko (ideálne s hviezdicovou špičkou).
  • Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame vreckom kružnice o priemere asi 8 cm. Posypeme ich posekanými arašidmi.
  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Kolieska pred pečením pofŕkame vodou, ktorá počas pečenia vytvorí paru a bude na koláčiky pôsobiť ako kypridlo.
  • Pečieme najprv 10 minút, potom pootvoríme rúru a dáme medzi dvierka varechu a pečieme s pootvorenými dvierkami ešte 20 minút.
  • Hotové koláčiky necháme vychladnúť.
  • Na plnku privedieme šľahačku do bodu varu, stiahneme ju z ohňa a zalejeme ňou bielu čokoládu. Miešame až do rozpustenia čokolády. Potom do zmesi pridáme arašidové maslo a opäť rozmiešame do rozpustenia. Necháme úplne vychladnúť (ideálne v chladničke aspoň na 2-3 hodiny).
  • Po vychladnutí vymiešame mixérom do krémovej konzistencie. Kolieska rozrežeme pozdĺžne a zdobiacim vreckom ich naplníme. Krémom nešetríme.
  • Táto dávka nám vystačila asi na 20 väčších koliesok, plnky je dosť, možno vám aj ostane, tak ňou netreba šetriť.

My máme odpaľované cesto a koláčiky z neho rady. Ak ste na tom podobne, nezabudnite sa pozrieť aj na ďalšie recepty z našej dielne:

Odpaľované koláčiky s kokosovou plnkou

Odpaľované venčeky na spôsob šišiek

Karamelové veterníky ako z cukrárne

 

Leave a Reply