čerešňové muffiny
čerešňové muffiny
čerešňové muffiny
Muffiny síce nepečiem často, ale keď nám dozreli na strome čerešne a ja už som nevedela, čo s nimi, povedala som si, že napečiem čerešňové muffiny. Nakoniec sa ukázalo, že to bol dobrý nápad, lebo čerešne sa do môjho muffinového cesta veľmi hodia. Aby boli muffiny nadýchané, mám jeden trik, ktorý mi vždy zafunguje. Pozri...

Muffiny síce nepečiem často, ale keď nám dozreli na strome čerešne a ja už som nevedela, čo s nimi, povedala som si, že napečiem čerešňové muffiny. Nakoniec sa ukázalo, že to bol dobrý nápad, lebo čerešne sa do môjho muffinového cesta veľmi hodia. Aby boli muffiny nadýchané, mám jeden trik, ktorý mi vždy zafunguje. Pozri si tento recept a upeče is aj ty krásne nadýchané muffiny.

Jednoduché čerešňové muffiny od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 40 g mletých mandlí
  • 120 g masla
  • rovnako 120 g trstinového cukru
  • 120 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • Asi 36 ks čerešní
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • 1 ČL vanilky
  • Štipka soli
  • Prípadne trochu citrónovej kôry

 

Posýpka:

  • 2 PL trstinového cukru
  • tiež 2 PL mletých mandlí
  • 2 PL ovsených vločiek
  • a 2 PL oleja

 

Ako na to?

Táto dávka mi vyšla na 6 ks veľkých muffinov. Zmäknuté maslo spolu s trstinovým cukrom vyšľaháme do krémovej konzistencie. Pridáme vanilkový cukor a po jednom celé vajcia a zašľaháme do krémova. Múku preosejeme spolu s kypriacim práškom, pridáme do vajíčkovo-maslovej zmesi, ďalej prisypeme mleté mandle, štipku soli a už len gumenou varechou začneme zapracovávať.

Postupne prilievame na zriedenie mlieko. A tu máme pre vás môj malý trik, ako docieliť nadýchané cesto. Múku a mlieko vmiešavam do cesta len zľahka pomocou gumenej varechy. Snažím sa zmes neprešľahať, pokojne môžu ostať v ceste hrudky. Vďake tomu ostanú muffiny vo výslednej podobe nadýchané a vzdušné a nie hutné a gumovité.

Napokon do cesta pridáme odkôstkované čerešne (ja som ich nakrájala na menšie kúsky)a už len zľahka ich vmiešame. Čerešne môžeme aj jednotlivo už len zľahka vtlačiť do cesta naliateho do muffinových košíčkov.

Formu na veľké muffiny vystelieme papierovými košíčkami a nalejeme do nich pripravené cesto. Z uvedených prísad si pripravíme posýpku – všetko jednoducho nasypeme do misky, pridáme olej a leyžicou zamiešame, aby sa prísady prepojili. Posýpku potom prstami rozmrvíme na povrch muffinov. Čerešňové muffiny pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu (ak pečieme menšie muffiny, pečieme ich kratšie). Po dopečení ich necháme vychladnúť.

Čerešňové muffiny a ďalšie dobré čerešňové recepty

Čerešňové minitortičky s parížskou šľahačkou

Čerešňový koláč s mandľami

Čerešňová torta pre náročných

Čerešňový koláč na perníkovom korpuse so šľahačkou

Švarcvaldská čerešňová torta

Leave a Reply